Dostupni linkovi

Američki ministar finansija: Važno da grčki dug postane 'održiv'


Grčki premijer Alexis Tsipras
Grčki premijer Alexis Tsipras

Američki ministar finansija Džejkob Liu izjavio je danas u Atini da je važno da grčki dug postane "održiv" i pozvao vladu da nastavi da sprovodi neophodne mjere, pohvalivši uspjeh koji je dosad ostvaren u ekonomskim reformama.

Poslije razgovora sa grčkim ministrom finansija Euklidom Cakalotosom, Liu je rekao da je dalji napredak u reformama važan da bi evropski kreditori mogli da počnu pregovore s Međunarodnim monetarnim fondom o "vremenu i detaljima olakšanja duga".

Grčka je, da bi dobila zajmove drugih zemalja eurozone i MMF-a, morala da primjeni oštre mjere štednje i reforme, između ostalog, tržišta rada, penzionog sistema i socijalne bezbjedosti, kao i da poveća poreze i proda državnu imovinu.

MMF se zalagao da se Grčkoj olakša otplata duga, dok su kreditori iz eurozone odbacili mogućnost direktnog otpisivanja duga, ali je moguće da rok otplate bude produžen ili da budu smanjene kamatne stope.

Američki ministar će se sastati i s grčkim premijerom Aleksisom Ciprasom i drugim zvaničnicima prije nego što ode u Kinu, na sastanak ministara finansija i guvernera 20 industrijski najrazvijenijih zemalja.

XS
SM
MD
LG