Dostupni linkovi

Počinje glasanje za izbor generalnog tajnika UN-a


Zgrada UN u Njujorku
Zgrada UN u Njujorku

Petnaest ambasadora pri Vijeću sigurnosti UN-a danas će prvi put iza zatvorenih vrata glasati o nasljedniku generalnog tajnika UN-a Ban Ki-moona. Izbor između 12 kandidata trajat će dugo, sve do oktobra, i bit će složen, očekuju diplomati.

Kandidirala su se šestorica muškaraca i šest žena. Osmoro ih dolazi iz istočne Evrope, uključujući Bugarku Irinu Bokovu, glavnu direktoricu UNESCO-a, i bivšeg slovenskog predsjednika Danila Turka.

Među kandidatima su i bivši ministri vanjskih poslova Hrvatske Vesna Pusić, Srbije Vuk Jeremić, Crne Gore Igor Lukšić i Makedonije Srđan Kerim.

Iz Portugala se kandidirao bivši visoki povjerenik za izbjeglice Antonio Guterres, a kandidata ima i iz Argentine i Kostarike.

U prvom planu su Novozelanđanka Helen Clark, najviše pozicionirana žena u hijerarhiji UN-a, administratorica UNDP-a i bivša premijerka, te Susana Malcorra, argentinska ministrica vanjskih poslova i bivša voditeljica Banova kabineta.

Dužnost bi po načelu geografske rotacije trebala pripasti kandidatu iz istočne Evrope, a mnogi se zauzimaju da to bude žena, što bi bilo prvi put u historiji.

XS
SM
MD
LG