Dostupni linkovi

Tramp republikanski kandidat, stranačko jedinstvo prioriet


Konvencija Republikanske partije
Konvencija Republikanske partije

Milijarder Donald Tramp (Trump) zvanično je proglašen za republikanskog kandidata za američkog predsednika, posle višemesečnih spekulacija i neslaganja u redovima Republikanske stranke.

Očekuje se da Tramp prihvati nominaciju u četvrtak, pošto su ga delegati formalno izabrali drugog dana konvencije Repulikanske partije u Klivlendu.

Tramp je rekao da je sad vreme da "ide do kraja" i na izborima za predsednika SAD pobedi Hilari Klinton (Hilary Clinton).

"Zajedno smo ostvarili istorijski rezultat, sa najvećim brojem glasova u istoriji Republikanske partije. Ovo je pokret, ali moramo ići do kraja.

Ovo će biti vođstvo koje će na prvo mesto staviti američke građane. Ponovo ćemo otvoriti radna mesta, obnovićemo našu osiromašenu armiju i posvetiti pažnju našim velikim veteranima. Imaćemo čvršće granice, rešićemo se IDIL-a, uspostavićemo red, među mnogim stvarima koje želimo da uradimo”.

Drugi dan republikanske konvencije tematski je bio posvećen ekonomiji (Make Amerika Work Again), međutim, govornici su se uglavnom fokusirali na napade na verovatnu kandidatkinju demokrata Hilari Klinton.

Pol Rajan
Pol Rajan

Predsedavajući Predstavničkog doma SAD Pol Rajan (Paul Ryan) rekao je da Klintonova predstavlja treći mandat predsednika Baraka (Barack) Obame.

Guverner Nju Džersija Kris Kristi (Chris Christle), nekadašnji tužilac, održao je simulaciju suđenja Klintonovoj dok je publika uzvikivala: "Zatvorite je".

Oni su je kritikovala zbog korišćenje privatnog servera za službene imejlove dok je bila državna sekretarka.

Pol Rajan pozvao je delegate da se ujedine oko Trampa, dan nakon što su se pokazale očitim podele u stranci na početku konvencije.

Delegati koji su bili protiv njegove nominacije nisu, međutim, uspeli da ga blokiraju, nakon što su predstavnici tri države odustali od te namere.

Na listi govornika bilo je vidljivo odsustvo mnogih viđenijih republikanaca.

Delegatkinja drži u rukama lutku sa likom Donalda Trampa
Delegatkinja drži u rukama lutku sa likom Donalda Trampa

Čak je i Rajan tek usput pomenuo Trampa, ne pozvavši eksplicitno okupljene da glasaju za njega.

Šta kažete na ujedinjenje ove partije u ovom ključnom trenutku kada je jedinstvo presudno? Borimo se protiv naših oponenata sa boljim idejama. Borimo se u svakom delu Amerike. Izađimo na birališta jer je svaki glas bitan”, kazao je Rajan.

Trampov poziv da se zabrani ulazak muslimanima u SAD, podigne zid kako bi se sprečili meksički migranti, kao i uvredljive izjave na račun žena, izazvali su veliki odijum u delu domaće, ali i svetske javnosti.

Izvan arene u kojoj se održavala konvencija, bilo je raspoređeno nekoliko stotina policijaca u slučaju napada terorista ali i da onemoguće demonstrante koji su u nekoliko navrata pokušavali da ometu Trampove skupove.

Snage bezbednosti su sprečile sukob među demonstrantima, među kojima su bili protivnici muslimana, verski konzervativci, ali i građani koji kritikuju rasizam i ubistva Afroamerikanaca od strane policije.

Tramp je takođe optužen da je njegova supruga Melanija u ponedeljak kopirala govor supruge Mišel Obame od pre osam godina, supruge aktuelnog predsednika SAD.

Melanija i Donald Tramp
Melanija i Donald Tramp

Međutim, Trampov štab je uzvratio da je ona korističa “optšte, zajedničke izraze” optužujući tabor Klintonove da podstiče kontroverze.

Tramp će se nadmetati sa Hilari Klinton koja će biti nominovana na konvenciji Demokratske stranke sledeće sedmice u Filadelfiji.

Predsednički izbori u SAD biće održani 8. novembra.

Štajnmajer: Tramp pretnja po američku i svetsku bezbednost

Donald Tramp predstavlja pretnju po američku i svetsku bezbednost zbog svoje "politike straha i izolacije", izjavio je u sredu nemački ministar spoljnih poslova Frank-Valter Štajnmajer.

On je u pisanom intervjuu za Rojters rekao da je zabrinut povodom, kako je naveo, Trampovih dvosmislenih obećanja da će "ponovo učiniti Ameriku snažnom", dok istovremeno najavljuje smanjenje broja vojnika stacioniranih u inostranstvu.

Frank Valter Štajnmajer
Frank Valter Štajnmajer

"To je kontradiktorno i brine me", rekao je Štajnmajer, koji uskoro treba da otputuje u Vašington na sastanke sa drugim ministrima spoljnih poslova i odbrane na temu američkih napora u borbi protiv samozvane Islamske države.

"Politika straha i izolacije će doneti manje, a ne više bezbednosti, i biće opasna ne samo za Sjedinjene Američke Države, već i za Evropu, kao i za ostatak sveta", istakao je nemački šef diplomatije.

Štajnmajer, inače socijaldemokrata, već mesecima kritikuje Trampa zbog njegovog govora "Prvo Amerika", a hvali kandidatkinju demokrata Hilari Klinton, nazivajući je iskusnom stručnjakinjom za spoljnu politiku.

On je rekao i da aktualna krizna situacija u svetu navodi ljude da potraže lake odgovore, ali je izazov da se pronađu rešenja koja bi funkcionisala, a koja ne počivaju na jednostavnim sloganima ili podizanju novih ograda.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG