Dostupni linkovi

Ambasador SAD: Mere protiv Tirane ako reforme sudstva ne budu usvojene


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Američki ambasador u Tirani Donald Lu upozorio je da će Vašington preduzeti mere protiv političara koji ne budu glasali za reformu pravosuđa, što je jedan od ključnih koraka za početak pregovora o prijemu Albanije u EU.

Lu je naveo da će te mere biti "teške i dugotrajne", ali nije izneo detalje.

"SAD će primeniti specifične negativne mere prema političkim liderima koji budu glasali protiv reformi", kazao je on na albanskom jeziku u Evropskom parlamentu.

Lu je stavio primedbu lideru opozicione Demokratske stranke Ljuljzimu Baši što stalno menja prigovore na nacrt sporazuma o reformama.

Osmočasovni razgovor predstavnika tri najveće političke stranke završen je u ponedeljak bez dogovora.

Na vanrednoj sednici o Albaniji i Turskoj, Odbor Evropskog parlamenta za spoljnopolitička pitanja je naložio albanskim političarima da u četvrtak podrže paket reformi što je od njih zatražio i evropski komesar za pregovore o proširenju EU Johanes Han.

Evroposlanici su naveli da će do glasanja u četvrtak biti u neprekidnom telefonskom kontaktu sa predstavnicima albanskih stranaka.

Albanija koja je od 2009. članica NATO-a, već 18 meseci priprema reformu pravosudnog sistema, duboko pogođenog korupcijom i nedostatkom profesionalizma.

Paketom reformi predviđene su promene u oblasti kontrole prihoda i imovine sudija i tužilaca, što se smatra korakom ka iskorenjivanju korupcije.

Vladajućoj Socijalističkoj stranci potrebna je podrška opozicije da bi reforme bile usvojene.

Albanija je 2014. godine stekla status kandidata za članstvo u EU.

XS
SM
MD
LG