Dostupni linkovi

Objavljen tajni dokument Kongresa SAD o 11. septembru


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Javnosti je nakon 14 godina omogućen uvid u tajni dokument poznat pod nazivom "28 stranica" – izvještaj napravljen na zahtjev američkog Kongresa nakon terorističkog napada na SAD, 11. septembra 2001. godine.

Dokument baca sumnju za napad na vladu Saudijske Arabije, ali je Bijela kuća i nakon objave dokumenta ostala pri stavu da informacije iz izvještaja ništa ne dokazuju.

U uvodnom dijelu dokumenta navedeno je da su u vrijeme boravka u SAD-u, „neki od otmičara aviona bili u kontaktu s pojedincima možda povezanim sa saudijskom vladom". FBI je, kako se navodi vjerovao da su barem dvojica među tim pojedincima bili agenti saudijske obavještajne službe.

Pominje se i nekoliko osoba poput Omara al-Bayoumija, za kojeg je rečeno da je pružao logističku i financijsku pomoć Nawahu al-Hazmiju te Khalidu al-Midharu, otmičarima aviona koji su poginuli kad su napadali Pentagon.

"Sve te informacije ne mijenjaju procjenu američke vlade da naprosto nema dokaza kako je saudijska vlada financirala al-Kaidu", rekao je glasnogovornik Bijele kuće Josh Earnest.

Administracija američkog predsjednika Baraka Obame objavila je izvještaj na zahtjev obitelji žrtava i njihovih odvjetnika, odnosno pritiska pojedinih američkih političara.

XS
SM
MD
LG