Dostupni linkovi

Vanredna vijest

EU upozorila Ankaru da poštuje vladavinu prava


Ilustrativna fotografija

Zvaničnici EU i šefovi diplomatija više zemalja članica osudili su danas pokušaj državnog udara u Turskoj, ali i upozorili da odgovor Ankare mora biti demokratski uz poštovanje vladavine prava.

"Vladavina prava se mora poštovati. Nema opravdanja za bilo kakav korak koji bi zemlju mogao udaljiti od toga. Mi smo bili prvi koji smo te tragične noći rekli da se legitimne institucije moraju štititi", rekla je visoka predstavnica EU za vanjsku politiku i sigurnost Federika Mogerini uoči sastanka šefova diplomatija EU u Briselu.

Evropski komesar za proširenje Johanes Han izrazio je zabrinutost posebno zbog toga što je, kako je rekao, spisak sudija koji se smjenjuju očigledno bio ranije pripremljen.

"Izgleda kao da je nešto ranije bilo pripremljeno. Popisi su postojali, što znači da su bili pripremljeni kako bi se u određenom trenutku iskoristili. Vrlo sam zabrinut", rekao je Han.

Francuski ministar vanjskih poslova Žan Mark Oro istakao je da je vojna diktatura neprihvatljiva, ali i da odgovor na to mora biti demokratski.

"Ne možemo prihvatiti vojnu diktaturu, ali mi moramo biti oprezni kako turske vlasti ne bi uspostavile politički sistem koji bi se udaljio od demokratije", rekao je Oro.

Više ministara upozorilo je na neprihvatljivost ponovnog uvođenja smrtne kazne što su nagovijestile turske vlasti.

"Ne možemo ni zamisliti uvođenje smrtne kazne u zemlji koja nastoji da uđe u EU. Moramo danas biti vrlo odlučni i poslati poruku da osuđujemo državni udar, ali da se u odgovoru na njega mora poštovati vladavina prava", rekao je belgijski ministar vanjskih poslova Didije Rejnders.

Ministri vanjskih poslova EU razgovoraće danas i o borbi protiv terorizma, što je zatražila Francuska nakon terorističkog napada u Nici.

XS
SM
MD
LG