Dostupni linkovi

Snažno nevrijeme pogodilo Slavoniju, žuti alarm u BiH


Ilustracija
Ilustracija

Snažna oluja, grad i jaka kiša pogodili su područje Slavonije, posebno Orahovice u Virovitičko-podravskoj županiji, a od isčupanih stabala i grada stradali su krovovi kuća, automobili i kamioni, javljaju hrvatski mediji

Oni prenose da je sinoćnje nevrijeme nanijelo veliku štetu širom Požeštine na poljoprivrednim kulturama.

Vjetar je odnio desetine krovova, čupao je stabla koja su uzrokovala zastoje u saobraćaju, a snažan grad uništio je veliki dio nepožnjevene pšenice i vinograda na kutjevačkom području.

Za danas je izdato narandžasto upozorenje za cijelu Slavoniju zbog lokalnih pljuskova, posebno tokom noći i sjutra ujutru, a moguće su i poplave.

Nevrijeme i na područje Bosne i Hercegovine koju su sinoć i jutros zahvatile kišne padavine praćene grmljavinom i jakim vjetrom, zbog čega je u nekim područjima došlo do otežanog odvijanja saobraćaja.

Zahlađenje i kiša se u večernjim satima očekuju i u drugim djelovima BiH.

Područje BiH označeno je žutim meteoalarmom te se zbog potencijalno opasnih vremenskih prilika stanovništvu preporučuje boravak u zatvorenom.

Dok Trebinju, Višegradu i Foči prijete opasnosti od visoke temperature, vjetra i grmljavine, ostalim područjima danas prijete udari vjetra do 40 kilometara na sat i kiša praćena grmljavinom.

Kiša je tokom noći donijela osvježenje sjeveru, a jutros je u Zenici pod vodom bila većina saobraćajnica.

Anticiklon koji je zahvatio područje BiH svoj vrhunac je imao u ponedjeljak i utorak kada su temperature dosezale i 38 stepeni celzija.

XS
SM
MD
LG