Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Imenovanje Borisa Johnsona izazvalo burne reakcije


Boris Johnson prilikom dolaska u Downing street 10 u srijedu 13. jula 2016.

Odluka nove premijerke Theresae May da imenuje bivšeg gradonačelnika Londona i jednog od zvijezda kampanje za Brexit Borisa Johnsona za šefa diplomatije Velike Britanije izazvala je burne reakcije svjetskih medija.

Naime svjetsku su štampu preplavile njegove brojne kontroverzne izjave o svjetskim liderima ali i njegovi potezi uoči i nakon Brexita.

Imenovanja Johnsona, koji iako govorljivi zagovornik Brexita za izlazak nije imao nikakav plan te se odmah nakon toga povukao, stiglo je kao veliko izenanađenje, uz ocjene da je odluka da razbarušeni plavokosi političar za oštrim i često upitnim smislom za humor, kod Britanaca poznat jednostvno kao "Boris", kontroverzna budući da je diplomatija veoma osjetljiva oblast.

Johson je tokoma kampanje za Brexit izazvao konsternaciju uporediviši ciljeve EU sa onima koje su nekada imali Adolf Hiteler i Napoleon.

Na pitanje da li će se kao ministar vanjskih poslova izviniti američkom predsjedniku Baracku Obami za kojeg je rekao da je "dijelom Kenijac" i da je stoga neobjektivan prema Britaniji "budući da dio njegovih predaka ne voli Britansko carstvo" Johnson je u srijedu odgovorio:

"SAD će biće na čelu reda".

Hillary Clinton i Donald Trump
Hillary Clinton i Donald Trump

Osim Obame, Johnson je imao problematične komenatre i o oba kandidata za budućeg predsjednika SAD. Još 2007. je o mogućnosti da Hillary Clinton postane predsjednica rekao da je riječ o " sadističkoj bolničarki u bolnici za mentalne bolesti".

A nedavno je rekao da se plaši odlaska u Nujork jer "postoji rizik da bi mogao sresti Donalda Trumpa".

Kako navodi BBC, očigledno pokušavajući da suzdrži smijeh na vijest da će Johnson biti ministar vanjskih poslova Velike Britanije, portparol State Departmenta Mark Toner je rekao da će SAD uvjek sarađivati sa Velikom Britanijom u skladu sa "specijalnim vezama" između dvije zemlje.

"To su odnosi koji su mnogo više od odnosa ličnosti ponaosob i ovo je apsolutno krucijalan trenutak za Englesku istoriju i odnose dvije zemlje" naveo je Toner.

O ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu je napisao u svojoj kolumni za Telegraph "hajde da radimo za đavolom: treba da sarađujemo sa Vladimirom Putinom i Bašarom al Asadom u Siriji".

Imenovavši Borisa Jonsona za novog šefa diplomatije, Britanija je na to mjesto postavila jednog lažova, iako joj je u ovom trenutku potreban neko pouzdan, izjavio je francuski ministar spoljnih poslova Jean-Marc Ayrault.

U Parizu na Johnsona gledaju kao na ključnu osobu odgovornu za to što je na referendumu 23. juna u Britaniji izglasan Brexit i kao prepreku za evropske integracije za koje se Francuska zalaže, prenosi Reuters.

"Uopšte me ne brine Boris Johnson, ali tokom kampanje je on puno puta lagao britanskom narodu i sada je on taj koji je sateran u ćošak pošto je uhvaćen u laži", rekao je Ayrault u izjavi za radio "Europe 1".

"On je više puta uhvaćen u laži. Meni je potreban partner sa kojim mogu da pregovaram i koji je jasan, kredibilan i pouzdan", istakao je francuski šef diplomatije.

XS
SM
MD
LG