Dostupni linkovi

Stoltenberg: NATO i Rusija nisu približili stavove o Ukrajini


Jens Stoltenberg
Jens Stoltenberg

Ambasadori zemalja članica NATO sastali su se danas u Briselu sa ruskim kolegama pri Savezu, ali kako je izjavio generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg, sastanak nije doveo do približivanja stavova oko Ukrajine.

"Nije došlo do približavanja stavova, ali je bila dobra prilika za razjašnjenje međusobnih stajališta", rekao je Stoltenberg, prenio je AFP.

"Ruski potezi u Ukrajini ugrozili su euroatlantsku sigurnost kao i odnose NATO i Rusije", rekao je Stoltenberg nakon sastanka dodajući da bi rješenje sukoba na miran način u istočnoj Ukrajini doprinijelo poboljšanju odnosa.

Stoltenberg je istakao da je sastanak bio "koristan i otvoren".

"Saveznici u NATO-u jasno su rekli da su jedinstveni u podršci ukrajinskom suverenitetu i teritorijalnoj cjelovitosti", ustvrdio je Stoltenberg.

Ovo je bio prvi sastanak Savjeta NATO-Rusija od aprila, a prije toga nisu se sastajali skoro dvije godine zbog ruskog pripajanja Krima i krize u Ukrajini.

Savjet NATO-Rusija uspostavljen je 2002. i služi kao forum za konsultacije o pitanjima sigurnosti i praktičnoj saradnji o nizu pitanja.

XS
SM
MD
LG