Dostupni linkovi

U Skupštini RS burna rasprava o popisu stanovništva


Skupština RS

U Skupštini Republike Srpske u toku je sjednica na kojoj se raspravlja samo objavljenim rezultatima popisa u BiH, odnosno o Prijedlogu zakona o obradi i objavljivanju rezultata popisa stanovništva, domaćinstava i stanova 2013. godine u Republici Srpskoj.

Nedim Čivić, zastupnik Stranke demokratske akcije i Koalicije Domovina pozvao je poslanike da ne preglasavaju predstavnike Hrvata i Srba u Skupštini.

"Nemojte nas preglasavati, ne donosite zakon jačega. Da li je ovo projekcija i nastavak ideologije progona nesrba odavde? Nemate pravo bilo kakvim zakonom brisati građane ovog entiteta. Odakle vam pravo oduzimati pravo Bošnjacima na život? Neće to ići gospodo. Možete na silu donijeti jednonacionalni zakon koji neće biti priznat. Ne valjaju vam temelji gospodo? Nije ustav, zakon i Dejtonski sporazum švedski stol da se sa njega uzima šta hoće. Neće to ići ovog puta. To nije u redu. Ovo je neustavno, nezakonito, pokušavati Bošnjacima i Hrvatima uskratiti pravo na postojanje u ovom entitetu", kazao je Čivić.

Nenad Stevandić, potpredsjednik Narodne skupštine, upozorio je kako Čivić treba da smanji ton i da ne smije govoriti na taj način.

"On je u Republici Srpskoj građanin prvog reda, dok su Srbi u Federaciji građani trećeg reda. Vaše prijetnje ovdje niko neće uzeti zaozbiljno. Nećete dobiti ekstremističku poruku sa druge strane. Vaše izlaganje je nekorektno. U ovom Parlamentu niko nije bio ugrožen i prema svima se odnosimo sa poštovanjem. Etničko čišćenje je po rezultatima popisa provedeno u Federaciji. Srbi su na nivou statističke greške. Vaš natup je na granici pristojnosti. Poštovaćete odluke NSRS, one su obavezujuće kao što Srbi poštuju odluke koje su donesene u Federaciji BiH i kantonima", dodao je Stevandić.

Nakon ove rasprave, poslanici Koalicije Domovina napustili su sjednicu.

Poslije objave rezultata popisa stanovništva i domaćinstava u BiH iz RS je poručeno da institucije tog entiteta, u skladu sa prethodno usvojenim zaključcima Skupštine, neće priznati rezultate popisa.

XS
SM
MD
LG