Dostupni linkovi

Inzko: Dodik vodi RS u civilizacijski mrak


Valentin Inzko, visoki predstavnik u BiH
Valentin Inzko, visoki predstavnik u BiH

Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko danas je jasno rekao da ponovljene izjave kojima se poriče genocid počinjen u Srebrenici nisu samo sramotne i razočaravajuće, nego i krajnje neprihvatljive.

"Za vrijeme komemoracije žrtvama srebreničkog genocida, dok su majke ispraćale po kost ili dvije svojih sinova na vječni počinak, predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik ustvrdio je da se u Srebrenici nije dogodio genocid i da ga nikada neće ni priznati", rekao je visoki predstavnik Inzko, dodavši da je tim duboko nehumanim činom predsjednik RS- odabrao civilizacijski mrak u koji vodi i entitet kojim predsjedava.

Inzko ističe da je u Srebrenici počinjen genocid i da je to činjenica koju su potvrdile kako odluke Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju tako i one Međunarodnog suda pravde.

Inzko je poručio da je krajnje vrijeme da se prestanu vrijeđati žrtve srebreničkog genocida i njihove porodice i da se konačno osigura da se ne samo žrtve genocida počinjenog u Srebrenici, nego i sve žrtve ratnih zločina počinjenih u Bosni i Hercegovini, istinski poštuju.

"Ukoliko političari u ovoj zemlji nisu u stanju kontrolisati vlastito ponašanje, stvoriće situaciju u kojoj neće biti druge opcije nego da se krene putem koji su izabrale brojne druge evropske zemlje, a to je da se poricanje holokausta, genocida i sličnih zločina proglasi krivičnim djelom", zaključio je Inzko.

XS
SM
MD
LG