Dostupni linkovi

Cameron oduševljen što ga naslijediti Theresa May


Theresa May buduća britanska premijerka i šefica torijevaca
Theresa May buduća britanska premijerka i šefica torijevaca

Britanski premijer David Cameron oduševljen je što će ga na mjestu premijera i šefa Konzervativne stranke naslijediti Theresa May.

"Ja sam oduševeljen što je Theresa May nova premijerka. Ona će imati moju punu podršku," rekao je u obraćanju medijima ispred svog kabineta.

Najavio je da će definitivno podnijeti ostavku nakon ispitivanja premijera u britanskom parlamentu u srijedu.

I ministar finasija George Osborne ranije je takođe je pozdravio izbor Therese May.

Theresa May (Tereza Mej) biće nova britanska premijerka objavio je BBC nešto ranije u ponedjeljak nakon što se Andrea Leadsom povukla iz utrke za mjesto premijerke i šefa Konzervativne stranke.

Taming pradaje vlasti sa britanskog premijera Davida Camerona na May trenutno se razmatra, ali kako javlja BBC u pitanju su dani.

Theresa May 59-godišnjakinja, na referendumu o Brexitu podržala je ostanak Britanije u EU, a državni je sekretar za unutrašnje poslove u Camerovoj vladi od 2010.

Andrea Leadsom ministrica energetike prilikom saopštavanja odluke o povlačenju
Andrea Leadsom ministrica energetike prilikom saopštavanja odluke o povlačenju

Aktulena ministrica energetike i bivša sekretarka za ekonomiju i trezor Andrea Leadsom, koja je zastupala opciju izlaska iz EU, obrazlažući povlačenje saopštila je da je Ujedinjenom Kraljevstvu "potrebna snažna i stabilna vlada" i da je Mayova "idelno rješenje" za implementaciju Brexita.

Ovo je treća osoba koja je zastupala Brexit koja se povlači nakon što je Britanija 23. juna izglasala opciju izlaska iz EU.

Prethodno se iz utrke za premijersku poziciju i mjesto lidera torijevaca povukao Boris Johnson koji je podržao Leadsomovu prošle sedmice.

Nakon toga i lider nacionalističkog UKIP-a Nigel Farage takođe se povukao iako je opcija koju su podržavali pobijedila.

Theresu May podržava 60 posto članova konzervativne partije.

Buduća je premijerka i u govoru ranije u ponedjeljak ponovila ono što je rekla prilikom kandidovanja za obje pozicije:

"Brexit znači Brexit i to ćemo uraditu uspješno", rekla je May.

BBC-jev izvor blizak ministrici energije Leadsom koja se povukla rekao je da je razlog za takvu odluku skandal oko materinstva koji se vrtio u britanskim medijima tokom vikenda.

Leadsom se u ponedjeljak izvinila May zbog insinuacije iznesene u jednom intervjuu za vikend da je činjenica da je majka "čini boljim kandidatom" za poziciju premijerke od May.

XS
SM
MD
LG