Dostupni linkovi

Orban: Evropska komisija kriva za krizu u EU


Mađarski premijer Viktor Orban krivi Europsku komisiju za krizu u Europskoj uniji i poziva države članice da povuku ovlaštenja iz ruku Brisela, javlja AFP.

U tekstu objavljenom u listu Frankfurter Allgemeine Zeitung od ponedjeljka, Orban poziva da se stavi točka na "idealiziranje europskog projekta" i ukazuje na izlazak Britanije iz EU kao na dokaz o propustima Europske komisije.

Mađarski premijer u tekstu kaže da je kriza u EU-u nastupila zbog otvaranja granica 28-članog bloka i prekomjernih troškova nekih država članica "uz prešutno odobrenje" Komisije, za koju tvrdi da je trebala spriječiti i jedno i drugo.

Oba najveća europska dostignuća - zajednička valuta i jedinstveno tržište koje je zaštićeno schengenskom zonom - nalaze se u opasnosti, upozorava Orban.

On u članku tvrdi i da je osobno pomogao u spašavanju Europe i načina života svog naroda tako što je zatvorio granice Mađarske za izbjeglice i migrante.

Mađarski premijer ističe da bi se ravnoteža moći unutar EU-a trebala promijeniti u korist nacionalnih država nad europskim institucijama, navodi AFP.

Orban je izazvao bijes predsjednika Europske komisije Jean-Claude Junckera kada je odbio prihvatiti njegov prijedlog o sustavu kvota za naseljavanje migranata koji stižu u Europu, podsjeća francuska agencija, dodajući da je Orban najglasniji istočnoeuropski protivnik prijemu muslimanskih izbjeglica i migranata.

XS
SM
MD
LG