Dostupni linkovi

Strože antimigranske mere Mađarske


Mađarski zatvorenici ojačavaju žičanu ogradu na granici sa Srbijom, maj 2016.
Mađarski zatvorenici ojačavaju žičanu ogradu na granici sa Srbijom, maj 2016.

Odluka mađarskog parlamenta da će svaki migrant koji bude zaustavljen u pojasu od osam kilometara od granice sa Srbijom, a bez odgovarajuće dokumentacije, biti vraćen u najbližu tranzitnu zonu, stupila je na snagu u ponoć.

Takvu meru Vlada Viktora Orbana najavila je pre oko mesec dana, a od utorka je u graničnom pojasu policija i vojska strogo primenjuju i u praksi. Inače, tokom vikenda je u ilegalnom pokušaju prelaska mađarsko-srpske granice uhvaćeno 350 osoba, saopštila je mađarska pogranična policija.

Savetnik mađarskog premijera za bezbednost Đer Bokondi saopštio je da je od utorka granični pojas pod pojačanim nadzorom.

„U pojasu od osam kilometara od granice višestruko su pojačane vojne i policijske patrole, a oni koji budu otkriveni da su ilegalno prešli mađarsko-srpsku granicu biće vraćeni u najbližu tranzitnu zonu, kod Horgoša, odnosno Reskea, ili Kelebije, odnosno Tompe. U početku njima će biti omogućeno da zatraže azil, ali će kasnije biti vraćeni u zemlje iz koje su došli. Nadam se da će oni koji budu otkriveni u ilegalnim prelascima poslati poruku svojim sunarodnicima u Bugarskoj, Turskoj i Srbiji da se to ne isplati i da će svakako biti sprečeni”, kazao je Bokondi.

U Subotici, koja je prolazni punkt, ali i mesto odmora mnogih migranata, oni koje smo zatekli na autobuskoj stanici nisu mnogo znali o novom propisu Mađarske. Džavid Han iz Avganistana dan ranije je bio na granici, u pokušaju da pređe preko.

„Mađarski policajac mi je rekao: ‘Danas je poslednji dan. Ti nećeš moći da prođeš. Niko, nijedan čovek više neće moći da pređe...’ Ukoliko pokušamo i budemo uhvaćeni, bićemo vraćeni u Avganistan. Mađarska policaja je veoma loše postupala prema nama. Tukli su i mene i sve druge, doveli su sa sobom i pse. Ja sam ih molio da me ne tuku, i da ne tuku druge ljude, ali nije pomoglo. Zašto to rade? Mi ne možemo i nismo želeli da se tučemo sa njima, a oni su se ponašali prema svima nama jako loše“, kaže Džavid, i napominje da će ipak, „uz Božiju pomoć“, pokušavati i dalje da pređe granicu.

Amsal Bariz iz Sirije kaže da nije čuo za ovu odluku mađarske vlade, ali priča šta mu je policajac rekao na granici kada je nameravao da pređe.

„Neke ljude iz Iraka i Sirije su pustili da prođu, a mene su pitali imam li familiju, ili dete, i pošto ih nemam, onda su mi rekli da stanem sa strane. Tada mi je policajac rekao da ću ako pređem granicu morati u zatvor 28 dana, a nakon toga ću biti slobodan. Zašto da idem u zatvor nije mi jasno. Ja nisam ništa učinio, nisam nikoga ubio...“, kaže Asmal.

Mađarska pogranična policija je takođe pojačala nadzor i nad drugim graničnim prelazima, pa se tako, kako prenosi tamošnja državna televizija, strogo kontrolišu kamioni kod Heđešaloma prema Austriji, zbog moguće opasnosti da prevoze ilegalne migrante.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG