Dostupni linkovi

Orešković i Kovač potvrdili otvaranje poglavlje 23 za Srbiju


Tihomir Orešković
Tihomir Orešković

Premijer tehničke hrvatske vlade Tihomir Orešković i ministar vanjskih poslova Miro Kovač potvrdili su u ponedjeljak u Parizu da je na pomolu rješenje za otvaranje pregovora u poglavljima 23 i 24 između EU i Srbije nakon što su ispunjeni hrvatski zahtjevi.

Premijer Orešković je zajedno s ministrom Kovačem te ministrom gospodarstvo Tomislavom Panenićem sudjelovao na sastanku šest zemalja članica EU-a i šest zemalja zapadnog Balkana, u okviru trećeg sumita Berlinskog procesa.

"Riječ je o procesu, znamo da je Hrvatska morala ispuniti sve kriterije i mi smo, kao i druge članice, tražili to isto od Srbije. Sada smo tu i mislim da je svima nama u interesu da se cijela regija što prije uključi u EU radi stabilnosti, prosperiteta i gospodarstva. I danas smo o tome razgovarali, kako se još više povezati kroz prometnu i energetsku infrastrukturu i druge projekte. To nam je svima u interesu", rekao je Orešković.

"Blizu smo rješenja i očekujem da ćemo ovih dana moći dogovoriti kada će biti organizirana međuvladina konferencija o pristupanju za ova dva poglavlja. Za nas je bitno da smo svoje zabrinutosti, sve svoje zahtjeve uspjeli ugraditi u pregovaračku poziciju i mislim da će rješenje biti kvalitetno za sve nas u EU-u, a Srbiji će omogućiti da napreduje prema članstvu", rekao je ministar Kovač.

Kovač je izrazio zadovoljstvo, ističući da se još radi na detaljima kako bi se ta dva poglavlja otvorila u srpnju.

Srbijanski premijer Aleksandar Vučić izjavio je da će ta dva poglavlja biti otvorena 19. srpnja.

Hrvatska je blokirala otvaranje poglavlja 23 u pristupnom procesu Evropskoj uniji dok Srbija ne ispuni njene zahtijeve: da izmjenama zakona ukine regionalnu nadležnost svog suda za ratne zločine, garancije za zastupljenost hrvatske manjine u Skupštini i saradnju sa Haškim sudom.

XS
SM
MD
LG