Dostupni linkovi

Dan žalosti u Vojvodini nakon petostrukog ubistva


Policija na mestu napada ispred kafića "Makijato", Žitište, 2.7.2016.
Policija na mestu napada ispred kafića "Makijato", Žitište, 2.7.2016.

Osumnjičeni za petostruko ubistvo u kafiću u Žitištu kod Zrenjanina pucao je iz automatskog oružja koje je ilegalno posedovao, izjavio je ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović, dodavši da nije bilo naznaka koje bi ukazivale na tragediju, s obzirom da osumnjičeni nije imao nijednu prekršajnu niti krivičnu prijavu.

U četiri zdravstvena centra trenutno je zbrinuto 16 pacijenata koji su povređeni u tragediji u Žitištu, izjavio je ministar zdravlja Zlatibor Lončar prilikom obilaska povređenih u Kliničkom centru Vojvodine.

U nedelju će biti proglašena trodnevna žalost u Srednjebanatskom okrugu i Dan žalosti u Vojvodini.

U noći između petka i subote u kafiću "Makijato" u Žitištu, muškarac inicijala Z.S. je iz automatske puške sa više rafala usmrtio pet i ranio više od 20 lica, među kojima troje maloletnih. Od pet žrtava dve su preminule na licu mesta, a tri podlegle povredama u zrenjaninskoj bolnici.

Pretpostavlja se da je okidač bila ljubomora jer je, kako svedoče prisutni u kafiću, osumnjičeni prvo pucao na svoju bivšu suprugu i njenu prijateljicu, a zatim nastavio nasumično da puca na masu.

Policija ga je savladala i uhapsila i očekuje se da mu se odredi pritvor.

Pokrajinska vlada je na sednici u subotu donela odluku da se nedelja, 3. juli proglasi Danom žalosti na teritoriji cele Vojvodine, nakon pucnjave u Žitištu u kojoj je život izgubilo pet osoba.

U holu Opštine Žitište biće otvorena knjiga žalosti, u koju će građani moći da se upišu u ponedeljak, 4. juna od 10 do 14 časova.

U Kliničkom centru Vojvodine (KCV) u Novom Sadu je troje ranjenih, a jedna osoba je u "izuzetno teškom stanju", dok su ostali većinom primljeni u bolnicu u Zrenjaninu.

Predsednik opštine Žitište Mitar Vučurević rekao je da će zbog tragedije biti otkazana manifestacija "Pile fest", koja se trenutno održava u tom mestu.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar, potpredsednik Pokrajinske vlade Đođe Milićević i pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković obišli su osobe koje su povređene u pucnjavi u Žitištu.

Krv ispred kafića "Makijato"
Krv ispred kafića "Makijato"

Povodom ove tragedije vojni analitičar Aleksandar Radić za RSE kaže da je država učinila ono što je neophodno da svojim instrumentima spreči nelegalno posedovanje ilegalnog oružja, ali da je veliki raskorak između onoga što se ne sme i onoga što se može i da mnogi imaju zabranjeno oružje kod kuće.

On ne veruje ni u to da drastičnije kazne za posedovanje nelegalnog oružja mogu nešto bitno promeniti.

"Kad se dogodi nešto kao što je tragedija koja je povod za ovaj razgovor, onda se potegne kampanja nekoliko dana i stvori se lažna slika da ćemo time postati drugačiji ljudi. Čovek je pucao iz automatske puške, a ne automatska puška sama od sebe", navodi Radić.

Na pitanje može li Srbija da učini išta kako bi se umanji broj ovakvih i sličnih tragedija, Aleksandar Radić odgovara: "Nismo bespomoćni kad je reč o prevenciji, kad je reč o pravljenju procene šta može da pođe naopako. Da, sredstva postoje. Postoje puške koje bi takvim ljudima mogle da budu na raspolaganju i mi nemamo neke efikasne mehanizme kojima bismo mogli da svedemo količinu ilegalnog naružanja na onaj nivo koji bi drastično promenio sliku bezbednosti u korist građana".

Radić tvrdi da je mnogo važnije "srediti srpsko društvo, a to je ono od čega smo daleko".

"Mi imamo političare koji stalno obećavaju lažnu budućnost, ali sve što se dešava oko nas pokazuje da Srbija srlja sve dublje i dublje u ozbiljne probleme. Činjenica je da smo siromašno i nesrećno društvo i upravo to stvara jednu vrlo lošu i opasnu klimu", kaže Radić, te dodaje:

"Na drugoj strani, čak i u društvu koje je sređeno možete da imate detonatore i detonacije, koji razultiraju desetinama žrtava, što je pokazao slučaj Brejvik u Norveškoj, za koju ne bismo mogli da kažemo da ima probleme koje ima Srbija."

Policija u razgovoru sa meštanima, Žitište
Policija u razgovoru sa meštanima, Žitište

MUP Srbije saopštio je da se od 1. jula do 1. novembra ove godine sprovodi akcija legalizacije oružja. Vlasnici oružja, fizička i pravna lica, mogu da predaju sve vrste oružja i municije najbližoj policijskoj upravi ili stanici bez dokazivanja porekla oružja i municije i neće odgovarati za neovlašćeno nabavljanje i posedovanje oružja.

U celom Srednjebanatskom okrugu od nedelje će biti proglašena trodnevna žalost povodom tragedije u Žitištu.

Ta odluka je doneta na vanrednoj sednici skupštine opštine kojoj su pored rukovodstva opštine prisustovali i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, načelnik Srednjebanatskog okruga Dušan Šijan i gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić.

Partnersko nasilje je alarmantno

Masakr u Žitištu kod Zrenjanina, ali i ubistvo žene u Drenovcu kod Knjaževca za šta je osumnjičen suprug žrtve, za manje od 24 sata, poslednji su alarm svim nadležnim službama i organima u Srbiji da hitno reaguju kako bi se preduzele adekvatne i pravovremene mere za sprečavanje partnerskog nasilja koja se prečesto završavaju smrtnim ishodima, upozorila je Brankica Janković, poverenica za zaštitu ravnopravnosti.

"Poslednji stravični događaji samo podsećaju da je ovo jedan od gorućih problema u našem društvu i da borba protiv nasilja nad ženama mora da obuhvata efikasno sprečavanje tragičnih ishoda i rad na promeni svesti i sistema vrednosti, odnosno modela međusobnih odnosa u kojima se podrazumeva da žena treba da ćuti i trpi ukoliko želi da sačuva goli život", ističe poverenica.

Poverenica Janković poziva sve aktere u društvu i sve nadležene organe - od centara za socijalni rad do policije, tužilaštava, sudova, ali i medije i sve građane i građanke da pokažu najviši stepen odgovornosti kako bi se hitno zaustavilo nasilje nad ženama u porodici i u partnerskim odnosima.

"Od početka godine u Srbiji je u porodičnom nasilju ubijeno 12 žena, a od danas, računajući nove slučajeve u Žitištu i Knjaževcu, taj broj je povećan", rekla je za Tanjug Vesna Stanojević, koordinatorka "Sigurne kuće Beograd".

Nasilje u porodici, ilustracija
Nasilje u porodici, ilustracija

Stanojević primećuje da se zločini poput zločina u Žitištu javljaju periodično u Srbiji, pa bi zato trebalo po njenom mišljenju malo više da se analizira i povede računa o kojim ljudima je reč.

"Moramo ozbiljno da pitamo zašto se ništa ne radi na oduzimanju tog nelegalnog i legalnog oružja, pa dolazimo u situaciju da se svi pitaju šta se ovo dešava... Imam utisak da svake godine pričamo isto, svi smo iznenađeni, nekoliko dana ćemo o tome da pričamo i to će na tome da se završi", navodi Stanojević.

Dodaje da je očigledno da se u brojnim slučajevima razvod ne okončava samim tim aktom, da se i dalje ispoljavaju znakovi ljubomore, zbog čega je neophodno da se institucije i posle razvoda bave nasilnicima, kako bi videli koliko patologije u tim procesima ima i kako ne bi došlo do slučajeva od kojih se cela Srbija zgrane.

XS
SM
MD
LG