Dostupni linkovi

Palestinac na smrt izbo izraelsku djevojčicu na Zapadnoj obali


Jevrejsko naselje Kirjat Arba u okupiranoj Zapadnoj obali gdje se zločin dogodio
Jevrejsko naselje Kirjat Arba u okupiranoj Zapadnoj obali gdje se zločin dogodio

Jedan Palestinac je u četvrtak na smrt izbo jednu 13-godišnju izraelsku djevojčicu u naselju na Zapadnoj obali nakon čega ga je ubila policija.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu osudio je palestinski napad u jevrejskom naselju Kirjat Arba na Zapadnoj obali u kome je ubijena jedna 13-godišnja izraelska djevojčica, pozvavši svijet da učini isto što i on.

Netanjahu je napad označio "gnusnim ubistvom nevine djevojčice u njenom krevetu", dodavši da to "ilustruje krvožednost i nedostatak humanosti teroriste podstaknutog huškanjem s kojim moramo da se suočimo".

On je održao hitan sastanak s izraelskim ministrom odbrane Avigdorom Libermanom na kome je odlučeno da se opkoli i blokira obližnje selo Bani Naim u kome je živio napadač.

Netanjahu je najavio da će Izrael "ukinuti radne dozvole svim članovima njegovog klana i pokrenuti proces za rušenje kuće teroriste", prenijeli su izraelski mediji.

Ocijenio je da "svijet mora da osudi ubistvo, kao što je osudio ubistva u Orlandu i Briselu".

"Očekujem da palestinsko rukovodstvo jasno i nedvosmisleno osudi ovo brutalno ubistvo i radi na momentalnom okončanju huškanja (na nasilje)", rekao je izraelski premijer.

Napadač identifikovan kao 19-godišnji Muhamed Trajra upao je u naselje Kirjat Arba kraj Hebrona i nakon što je provalio u jednu kuću ubio je nožem djevojčicu Hilel Jafe Ariel dok je spavala u krevetu.

Na napadača su potom pucali čuvari u naselju. Jedan čuvar je pritom zadobio teške povrede nožem u lice.

Devojčica će danas biti sahranjena u Hebronu. Taj podijeljeni grad često je poprište sukoba dva naroda. Tamo živi oko 850 jevrejskih naseljenika u dobro čuvanim enklavama među 200.000 palestinskih žitelja.

U posljednjih devet mjeseci Palestinci su izveli desetine napada u Izraelu i na Zapadnoj obali u kojima je ubijeno 33 Izraelaca i dva Amerikanca. U isto vrijeme poginulo je oko 200 Palestinaca, prema računici AP.

Izrael tvrdi da su većina bili napadači. Napadi su u početku bili svakodnevni ali su se prorijedili u posljednjih nekoliko sedmica. U junu su dva palestinska napadača ubila četvoro civila u oružanom napadu na otvorenoj pijaci u centru Tel Aviva.

XS
SM
MD
LG