Dostupni linkovi

Stanišić i Župljanin pravosnažno osuđeni na po 22 godine zatvora


Žalbeno veće Haškog tribunala pravosnažno je osudilo bivše visoke zvaničnike bosanskih Srba Miću Stanišića i Stojana Župljanina na po 22 godina zatvora za zločine protiv čovečnosti i ratne zločine počinjene u Bosni i Hercegovini 1992. godine.

Žalbeno veće potvrdilo je zaključke Pretresnog veća da je postojao jasan cilj da se počine dela udruženog zločinačkog poduhvata. Veće je utvrdilo da je Stanišić značajno doprineo ostvarivanju udruženog zločinackog poduhvata, a Stanišić bio odgovoran u tome.

Istaknuto je da greške u prvostepenom procesu suđenja nisu uticale na zaključak Pretresnog vijeća, tako da su odbijene sve žalbe Stanišića i Župljanina, ali i Tužilaštva.

Stanišić je bivši ministar unutrašnjih poslova RS, a Župljanin nekadašnji načelnik regionalnog Centra službe bezbednosti.

Pretresno veće prvostepeno je osudilo i Stanišića i Župljanina na kazne zatvora u trajanju od 22 godine, a na presudu su se žalile obe strane. Tužilaštvo je smatralo da bi, zbog težine zločina, kaznu trebalo povećati na 30 do 40 godina zatvora, a odbrana je zahtevala oslobađajuću presudu.

Mićo Stanišić, bivši ministar unutrašnjih poslova RS, i Župljanin, nekadašnji načelnik Centra za regionalnu bezbednost u Banjaluci, optuženi su za učešće u združenom zločinačkom poduhvatu s ciljem trajnog uklanjanja Bošnjaka, Hrvata i drugog nesrpskog stanovništva sa teritorije “planirane srpske države” u Bosni i Hercegovini.

Pretresno veće je utvrdilo da su Stanišić i Župljanin učestvovali u tom združenom zločinačkom poduhvatu i da su optuženi mogli da predvide mnoge među zločinima koji su počinjeni u izvesnom broju opština u BiH.

Tribunal je optužnicu protiv Stanišića podigao 2005, a protiv Župljanina 1999. godine.

Stanišić se predao i prebačen je u pritvorsku jedinicu Tribunala 11. marta 2005, dok su Župljanina uhapsile sprske vlasti i predale Hagu 21. juna 2008.

XS
SM
MD
LG