Dostupni linkovi

Lideri EU: Možemo sačekati izbor nove britanske vlade


Davic Cameron na konferenciji za novinare u Briselu
Davic Cameron na konferenciji za novinare u Briselu

Njemački kancelar Angela Merkel izjavila je kako ne vidi načina za revidiranje odluke britanskih glasača o izlasku iz EU, ali će ona i ostali lideri EU dati Britaniji neko vrijeme da izabere novu vladu i počne proces izlaska.

Na večeri uoči samita lidera EU u Briselu na kojem će biti govora o Brexitu, britanski premijer David Cameron je rekao kako, uprkos odluci o izlasku, njegova zemlja neće okrenuti leđa Evropi, te da London želi da gradi što je moguće jače veze kao susjed izvan evropskog bloka.

Cameron se složio da se odluka ne može revidirati, uprkos protestu na kojem su u utorak hiljade ljudi u Londonu iskazale protivljenje izlasku iz EU, te uprkos naporima opozicionih laburista da iznude drugi referendum o Brexitu.

"Čelnici Unije razumiju da je sada potrebno neko vrijeme da se slegne prašina u Ujedinjenom Kraljevstvu. Ali oni također očekuju da britanska vlada čim prije konkretizuje svoje namjere", rekao je predsjednik Evropskog vijeća Donald Tusk.

Čelnici EU poručili su Velikoj Britaniji da što prije pošalje službenu obavijest o namjeri izlaska iz EU-a kako bi se o tome započeli pregovori.

"Nemamo nekoliko mjeseci za razmišljanja. Želimo da se pozovu na član 50 što prije", rekao je predsjednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker nakon radne večere na kojoj je Cameron objasnio svojim kolegama iz ostalih članica situaciju nakon referenduma o izlasku iz EU-a.

Prema članu 50 koji reguliše uslove za napuštanje EU, nakon primanja službene obavjesti o namjeri napuštanja EU-a, počinje teći dvogodišnji rok za pregovore o uslovima izlaska.

"Razumio sam da Cameronu treba vremena za razmišljanje, ali ne razumijem zašto pristaše izlaska iz EU-a ne žele odmah izaći. Mislio sam da oni koji žele izaći imaju plan, ali ga nemaju", rekao je Juncker.

XS
SM
MD
LG