Dostupni linkovi

Dodikov SNSD potpisao deklaraciju sa Putinovom 'Jedinstvenom Rusijom'


Vladimir Putin (d) sa predsjednikom RS Miloradom Dodikom u Moskvi prilikom jednog od ranijih susreta
Vladimir Putin (d) sa predsjednikom RS Miloradom Dodikom u Moskvi prilikom jednog od ranijih susreta

Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), čiji je lider Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske, potpisao je sa "Jedinstvenom Rusijom" u Moskvi Deklaraciju o međustranačkoj saradnji i zajedničkim aktivnostima vladajuće ruske partije i stranaka u državama regiona.

Deklaraciju je u ime SNSD-a u Moskvi potpisao generalni sekretar SNSD-a Luka Petrović sa zamjenikom sekretara Generalnog savjeta "Jedinstvene Rusije" Sergejem Željeznjakom.

Petrović je istakao da je RS upoznata sa izjavom državne Dume Ruske Federacije koja je usvojena 22. juna većinom glasova i u vezi se sa razmještanjem novih američkih protivraketnih sistema (PRO) u istočnoj Evropi.

"Želimo da podržimo naše kolege u regionu koji su podržali izjavu državne Dume Ruske Federacije i smatramo da je to logičan korak usmjeren ka pojačavanju mira koji sada postoji na Balkanu. Mi smo neutralni, ali smo na strani mira i stoga želimo garancije svog suvereniteta i integriteta”, kazao je Petrović.

Prema njegovim riječima, postoje ozbiljni izazovi koji prijete civilizovanom i mirnom razvoju evroazijskog kontinenta, zbog čega je potrebno formirati i provoditi politiku novog popuštanja međunarodne zategnutosti.

Potpredsjednik SNSD-a Marko Vidaković rekao je da su ljudi iz RS protivnici trke u naoružanju u jugoistočnoj Evropi i dodao da je čudno da tu činjenicu ne razumiju sve zemlje u regionu.

"Mi podržavamo politiku Rusije na Balkanu zato što vidimo njen strateški i pozitivan pravac. Dejtonski sporazum, koliko god se kritikuje, za nas i naš region predstavlja ostrvo stabilnosti", kazao je Vikadoković.

Vladajuća Jedinstvena Rusija (JR) potpisala je Deklaraciju o saradnji s predstavnicima više političkih partija iz Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Makedonije i Bugarske, kojom se potpisnici zalažu za stvaranje vojno neutralne teritorije na Balkanu.

Potpisnici Deklaracije ukazuju da u okviru "smanjenja međunarodne napetosti", poseban značaj za Jugoistočnu Evropu predstavlja razvoj inicijative " niza balkanskih političara o formiranju teritorije suverenih neutralnih država u kojoj bi bile Srbija, Crna Gora, Makedonija, Bosna i Hercegovina", navedeno je na sajtu te stranke.

XS
SM
MD
LG