Dostupni linkovi

'Nobu'-sudar japanske i crnogorske kuhinje na Sv. Stefanu


Steven Lam, menažer Nobu restorana na Sv.Stafanu

Svjetski lanac „Nobu“ restorana, u vlasništvu dvostrukog oskarovca Roberta De Nira i najpoznatijeg sushi šefa na svijetu Nobuyuki Matsuhise, otvorio je restoran u Crnoj Gori.

Što je donijelo slavu najpoznatijem japanskom restoranu i može li se povezati sa crnogorskom kuhinjom?

Gof sašimi jalapeno, rock škampi tempura i crni bakalar sa juzu mizo, neka su od jela restorana Nobu, čiji se lanac prostire na pet kontinenata, od Dubaia i Manile do Hong Konga i Monte Karla. Na mapi 32 Nobu restorana širom svijeta od danas je i Miločer.

Kao japanski restoran imamo odličan suši, ali naša posebnost su specijalna Nobu jela koja kreiramo. Jer, suši možete naći na mnogo mjesta, naravno, uz različit kvalitet. A mi smo posebni jer naša jela ne možete naći nigdje drugo”, kaže menadžer, Steven Lam, koji predvodi internacionalnu ekipu vrhunskih profesionalaca koji su na Kraljičinu stolicu u blizini Sv. Stefana donijeli ugostiteljske standarde najpoznatijeg japanskog restorana na svijetu, za koji se, na primjer, u Njujorku čeka i po sedmicu dana na slobodan sto.

Poznati i slavni redovni gosti

Nobu restorani su hit među holivudskim zvijezdama već više od dvije decenije, kako zbog zdrave hrane, tako i zbog imidža mjesta za bogate i slavne. Među njima su George Clooney, Tom Cruize, Leonardo di Caprio, ali i mnogu drugi čiji je broj dodatno porastao od kada je glumac Robert de Niro odlučio da svoju ljubav prema umijeću sushi šefa Nobuyuki Matsuhise zvanom Nobu, kruniše ulaganjem u njegov restoran.

Suši specijalitet restorana
Suši specijalitet restorana

Uz kvalitet jela, koji je naravno prvi uslov, Nobu San uvijek kaže da naš uspjeh dugujemo i posebnoj usluzi, jer dolazak u Nobu je doživljaj. Ljude koji vas uslužuju u našem restoranu ne zovemo konobarima, jer konobar dođe, uzme porudžbu i to je to. Naši ljudi su vaši domaćini i tretiraju vas kao da ste im došli u kuću. Dakle, naš restoran je iskustvo, ne samo usluga”, pojašnjava Lam i dodaje da je jedan od Nobu običaja da se za porodicu ili grupu prijatelja hrana iznosi na zajedničkim tanjirima, kako bi svi mogli sve da probaju.

Jagnjetina, poveznica crnogorske kuhinje i Nobua

Crnogorski Nobu biće sezonskog karaktera jer se nalazi na morskoj stijeni u miločerskoj šumi, pod vedrim nebom i s pogledom na Budvansku rivijeru. U tom jedinstvenom okruženju, restoran je uređen minimalistički, bez ukrasa koji skreću pažnju sa prirodnog ambijenta. I tanjiri su potpuno bijeli da bi istakli umjetnost pripreme hrane, kaže šef Frank Gorriceta:

Treba jesti polako, treba da uživate u jelu kušajući hranu u malim zalogajima, kako biste osjetili svaki ukus ponaosob i njihove kombinacije. To je filozofija kuvanja koju sam naučio od Nobua”, kaže šef kuhinje.

Terasa restorana "Nobu"
Terasa restorana "Nobu"

Nobuyuki "Nobu" Matsuhisa je slavu stekao spajanjem tradicionalne japanske kuhinje sa začinima Perua. No, u kojoj god da zemlji otvori restoran, Nobu zagovara kreiranje novih kombinacija jela sa lokalnim namirnicama i začinima. Gorriceta već koristi freško povrće sa naših pijaca, a oduševljen je jagnjetinom:

“Nisam mogao da se najedem jagnjetine, a rekli su mi i za vaš nacionalni recept jagnjetine kuvane u mlijeku. To mi liči na jagnjetinu mariniranu u mizo i to bi mogla da bude poveznica crnogorske kuhinje i Nobu-a”.

XS
SM
MD
LG