Dostupni linkovi

Drugi zatvorenik iz Gvantanama u Crnoj Gori na resocijalizaciji


Pritvorska jedinica u Gvantanamu
Pritvorska jedinica u Gvantanamu

Crna Gora je u srijedu preuzela drugog zatvorenika iz baze Gvantanamo na Kubi, preuzimajući odgovornost za njegovu resocijalizaciju i njegov povratak porodici.

Riječ je o 37-godišnjem državljaninu Jemena, Abdelu Maliku Ahmedu Abdelu Wahabu Al-Rahabiju, koji je boravio u Gvantanamu od 2002. godine.

Al-Rahabi je, prema dokumentima Pentagona, bio tjelohranitelj lidera Al Kaide Osame bin Ladena, objavio je Rojters.

Pozivajući se na Zakon o azilu, Vlada Crne Gore navodi da nije moguće objavljivanje bilo kakvih dodatnih informacija.

U saopštenju Vlade Crne Gore izdatom kasno u srijedu se ističe da je ovaj zatvorenik preuzet u okviru humanitarnog programa pokrenutog od Vlade Sjedinjenih Američkih Država sa ciljem zatvaranja baze Gvantanamo.

"Pritvorenik ne predstavlja, shodno procjeni nadležnih američkih i crnogorskih bezbjednostnih službi, bezbjednosnu ili bilo koju drugu prijetnju po državu i građane Crne Gore. Transferima lica, o kojima je u ovom programu riječ u treće zemlje, prethode detaljne evaluacije njihovih ponašanja, krivično-pravne odgovornosti, kao i ukupna bezbjednosna procjena shodno kojoj se odluke o transferu donose", navodi se u saopštenju Vlade.

Vlada je saopštila i da proces resocijalizacije ovih lica podrazumijeva u svim državama prijema odnosno zahtjeva za azilom nadzor nadležnih institucija uz obezbjeđivanje punog poštovanja politike legalnosti i humanog postupanja u državama prijema.

Kvota ispunjena

Na osnovu istog programa Vlade SAD, Crna Gora je u januaru ove godine preuzela dugogodišnjeg zatvorenika iz Gvantanama Abdula Aziza Al-Suweydia koji potiče iz Jemena, a od 2002. godine se nalazio u bazi Gvantanamo.

U vezi sa njim Vlada saopštava da je "u redovnoj proceduri predviđenoj Zakonom o azilu i da je pod režimom dopunske zaštite".

Prijemom drugog pritvorenika na resocijalizaciju Crna Gora je ispunila kvotu koju je predvidjela, navodi Vlada uz napomenu da boravak ovog lica ne pada na teret poreskih obveznika Crne Gore i da lica o kojima je riječ će nakon određenog vremena biti slobodna da odaberu zemlje daljeg boravka.

"Crna Gora se priključila ovoj inicijativi, vodeći se principima solidarnosti i humanosti, na šta nas obavezuje članstvo u Savjetu za ljudska prava Ujedinjenih nacija, a posebno humanitarni karakter ovog programa", dodaje se u saopštenju.

Vlada Crne Gore je takođe navela da u ovom humanitarnom programu učestvuje više od 50 država svijeta među kojima su kako zapadno i istočnoevropske tako i susjedne zemlje Crne Gore, između ostalih: Ujedinjeno Kraljevstvo, Francuska, Španija, Portugal, Njemačka, Belgija, Danska, Švajcarska, Italija, Rusija, Letonija, Estonija, Mađarska, Slovačka, Bosna i Hercegovina i Albanija.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG