Dostupni linkovi

BiH: Uhapšena šestorica zbog ratnog zločina


Policijska akcija SIPA-e, arhivska snimka iz 2015.

Pripadnici SIPA-e su na području Novog Grada (nekadašnji Bosanski Novi) uhapsili šest osoba koje se sumnjiče za ratni zločin.

Oni su osumnjičeni da su tokom juna 1992. godine, u okviru širokog i sistematičnog napada vojske i policije RS i paravnojnih formacija na civilno stanovništvo bošnjačke nacionalnosti, lično i izravno, sudjelovali u ubistvima, mučenju i progonu cjelokupnog civilnog stanovništva bošnjačke nacionalnosti, iz mjesta Ekići i Alići, na području Bosanskog Novog.

Prilikom napada na navedena sela i progona stanovništva iz njihovih kuća i domova, osumnjičeni su lično i izravno, zajedno sa drugim osobama, sudjelovali u ubistvu 27 civila bošnjačke nacionalnosti, muškaraca, koji su odvojeni od svojih porodica, mučeni i zlostavljani, nakon čega su odvedeni na jednu lokaciju, gdje su natjerani da kopaju zajedničku grobnicu, te ubijeni pucanjem iz vatrenog oružja i ukopani u masovnu grobnicu.

Osumnjičeni se terete i da su 1996. godine, u namjeri prikrivanja zločina, sudjelovali u otkopavanju masovne grobnice i bacanju većine posmrtnih ostataka u rijeku, što je prouzročilo da tijela samo šest osoba budu pronađena na lokaciji masovne grobnice i u blizini rijeke gdje su bačeni, dok se za tijelima ostalih još uvijek traga.

XS
SM
MD
LG