Dostupni linkovi

Hammond: Izlazak Britanije iz EU nepovratan


Philip Hammond, ministar vanjskih poslova Velike Britanije
Philip Hammond, ministar vanjskih poslova Velike Britanije

Izlazak Velike Britanije iz EU biće konačan i poslije njega nema povratka nazad, upozorio je danas šef britanske diplomatije Philip Hammond (Filip Hamond).

"Kada jednom donesemo takvu odluku, neće biti povratka nazad. Velika Britanija nikada više neće moći da se vrati u EU, osim pod uslovima koji su neprihvatljivi, kao što je obaveza priključenja eurozoni i primjene Šengenskog sporazuma", rekao je Hammond uoči samita ministara vanjskih poslova EU u Luksemburgu.

On je ocijenio da je borba pred referendum "veoma tijesna" i ponovio da je za Veliku Britaniju najbolje da ostane u Uniji, što je prije nekoliko mjeseci rekao i premijer David Cameron (Dejvid Kameron).

Hamond je dodao da će svojim evropskim kolegama poručiti da britanska vlada u slučaju ostanka očekuje brzo i potpuno provodjenje "bolnih" reformi unutar EU.

Sa druge strane, šef francuske diplomatije Jean-Marc Ayrault (Žan Mark Ero) rekao je da su "oči svih Evropljana uprte u britanski narod", koji će se u četvrtak na referendumu izjasniti o članstvu svoje zemlje u EU.

"Odluka koju će Britanci donijeti važna je za njih i za cijelu Evropu, i to treba da imaju na umu kada budu glasali", zaključio je Ero.

XS
SM
MD
LG