Dostupni linkovi

Vučić i Kitarović se sreli na mostu između Erduta i Bogojeva


Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović i premijer Srbije Aleksandar Vučić sreli su se na graničnom mostu između Erduta i Bogojeva.

Susret predsjednice Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović i premijera Srbije Aleksandra Vučića počeo je na mostu između Erduta i Bogojeva.

Vučić i Grabar Kitarović potpisali su u Subotici Deklaraciju o unaprjeđenju odnosa i rješavanju otvorenih pitanja, za koju su ocijenili da predstavlja dokaz da obe strane žele da poboljšaju saradnju.

Grabar Kitarović i Vučić su se, kako se navodi u Deklaraciji, dogovoili da "sporazumno i aktivno pokrenu ili ubrzaju" zaštitu manjina, pregovore o utvrđivanju međudržavne granice, sprovođenje sporazuma o sukcesiji i potragu za nestalima tokom rata 1990-ih.

Vučić je posle potpisivanja Deklaracije izjavio da su odnosi Hrvatske i Srbije kičma dobrih odnosa u cijelom regionu, i da su od velike važnosti za Evropsku uniju.

Srbija i Hrvatska će, prema njegovim rečima, razgovarati o graničnim linijama, a ako se to pitanje ne reši u bilateralnim razgovorima, rješavaće se pred međunarodnim institucijama.

Kolinda Grabar Kitarović in Aleksandar Vučić, u Dalju u Hrvatskoj, 20. jun 2016.
Kolinda Grabar Kitarović in Aleksandar Vučić, u Dalju u Hrvatskoj, 20. jun 2016.Predsjednica Hrvatske Grabar Kitarović je rekla i da se lično obavezuje da će učiniti sve da bi se unaprijedio položaj srpske manjine u Hrvatskoj i kako bi se na lokalnom nivou riješila "konkretna pitanja s kojima se ljudi svakodnevno suočavaju, a koja njima život znače".

Predsednica Hrvatske je kazala da Zagreb zaista želi Srbiju kao članicu Evropske unije, kao i sve zemlje Jugoistočne Evrope jer veruje da je to preduslov za mir, stabilnost i prosperitet.

Vučić i Grabar Kitarović prethodno su posjetil Donji Tavankut, mjesto kod Subotice, u kojem većinsko stanovništvo čine Hrvati i Bunjevci.

Vučić i Grabar Kitarović dočekani su aplauzom, a potom su obišli galeriju Prve kolonije naive u tehnici slame i prisustvovali umjetničkom programu kulturno-umjetničkog društva HGU "Festival bunjevačkih pisama" i pjevačke grupe "Kraljice Bodroga".

U prostorijama hrvatskog kulturno-prosvetnog društva "Matija Gubec" održali su sastanak sa predstavnicima hrvatske nacionalne manjine u Srbiji, a zatim nastaviti u Suboticu da potpišu Deklaraciju o unapređenju odnosa i rješavanju otvorenih pitanja Srbije i Hrvatske.

XS
SM
MD
LG