Dostupni linkovi

Uhapšeni mogući saučesnici džihadiste koji je ubio dvoje policajaca


Ilustracija
Ilustracija

Dvojica mogućih saučesnika Larosija Abaje, džihadiste koji je u ponedeljak ubio dvoje policajaca u Parizu, uhapšena su u okviru istrage o tom napadu, za koji se veruje da je izvršen u ime Islamske države.

Policija je od utorka ujutro pratila Sada Radžradžija (27) i Šaraf-Dina Abruza (29), koji su već poznati francuskim antiterorističkim jedinicama.

Oni su uhapšeni sinoć kao mogući saučesnici Larosija Abaje, a zajedno sa njim osudjeni su 2013. godine u postupku protiv jedne džihadističke grupe u Pakistanu.

Pet dana posle ubistva policajaca, koje je povećalo opasnost od terorizma u jeku Evropskog prvenstva u fudbalu, parisko tužilaštvo pokrenulo je istragu zbog napada na službena lica na dužnosti i otmice maloletnika mladjeg od 15 godina.

Ražradži i Abruz optuženi su za terorističko udruživanje i po nalogu tužilaštva odredjen im je pritvor.

Abaja je u ponedeljak uveče u zapadnom delu Pariza nožem ubio policajca Žana Batista Salvena i njegovu koleginicu Džesiku Šnajder, nakon čega ga je savladala elitna policijska jedinica.

On je potvrdio da je napad izvršio u ime Islamske države i da ga je pripremao tri nedelje, a policija pokušava da utvrdi da li je imao direktnih saučesnika u tome.

To je prvi napad u Francuskoj posle terorističkog masakra u Parizu u novembru prošle godine, u kojem je ubijeno 130 ljudi.

XS
SM
MD
LG