Dostupni linkovi

Svetski zvaničnici: Ubistvo Džo Koks - napad na demokratiju


Džo Koks
Džo Koks

Evropski i svetski zvaničnici ocenili su danas da ubistvo britanske poslanice Laburista Džo Koks predstavlja tragediju i napad na demokratiju.

"Ona je bila posvećena i brižna članica parlamenta. Moje misli su sa njenim suprugom Brendanom i njeno dvoje male dece", napisao je britanski premijer Dejvid Kameron na Tviteru, preneo je Rojters.

Američki državni sekretar Džon Keri opisao je ubistvo britanske poslanice Džo Koks, samo nekoliko dana uoči referenduma o članstvu Britanije u EU, kao napad na demokratiju.

"Pridružujem se u izražavanju duboke tuge što je mlada poslanica, koja je očigledno bila mlada žena ogromnog talenta, ubijena tokom obavljanja svoje dužnosti", rekao je Keri u Kopenhagenu, prenosi AFP.

"To je napad na sve kojima je stalo do demokratije i koji veruju u nju", dodao je Keri.

Donald Tusk, predsednik Evropskog saveta je na Tviteru poručio da je pogođen smrću Koksove kao i da su njegove misli sa njenim najmilijima.

Francuski premijer Manuel Vals izrazio je duboku ožalošćenost zbog smrti britanske poslanice i dodao da je njenim ubistvom gađan ideal demokratije, što on neće nikada prihvatiti.

Britanska laburistička poslanica Džo Koks preminula je danas od posledica napada u njenoj izbornoj jedinici na severu Engleske, saopštila je policija.

Ranije danas policija u Zapadnom Jorkširu je navela da je uhapšen muškarac (52) nakon napada, koji se dogodio u Birstolu, preneo je Rojters.

Policija je dodala da je i jedan muškarac, star oko 50 godina, zadobio lakše povrede.

Koks (41), poslanica opozicione Laburističke partije, napadnuta je dok se pripremala da održi sastanak sa biračima u Birstolu, nedaleko od Lidsa.

XS
SM
MD
LG