Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Istraživanje: Većina Srba ne veruje kosovskim institucijama


Oštećena kola u Mitrovici

Više od 70 odsto stanovništva, od toga 50 odsto mladih iz deset srpskih opština na Kosovu, ne veruje nijednoj instituciji, kada je u pitanju bezbednost, rezultati su istraživanja koje je obuhvatilo 1.000 ispitanika sa celog Kosova, a koje je sprovela nevladina organizacija “Humani centar Mitrovica”

Njih 87,7 odsto smatra da ne treba formirati Vojsku Kosova, a ako i dođe do toga, 74,2 odsto ispitanika kaže da Srbi ne treba da budu deo nje, pokazuju rezultati istraživanja.

Bezbednosnu situaciju na Kosovu 77,7 odsto anketiranih Srba karakteriše kao lošu i sasvim lošu, dok se čak dve trećine ispitanika trenutno oseća nebezbedno i ugroženo.

Da Briselski sporazum nije garant bezbednosti Srbima smatra 71,5 odsto, dok 9,3 odsto smatra da jeste. Da Briselski sporazum neće doprineti povećanju bezbednosti Srba smatra 43 odsto, dok samo 11,6 odsto smatra da će dogovor prištinskih i beogradskih vlasti doprineti povećanju stepena bezbednosti Srba.

Više od polovine Srba nema više poverenja u Kosovsku policiju ni nakon integracije srpskog MUP-a u kosovski policijski sistem.

Prema rezultatima, EULEX-u veruje svega 3,9 , a KFOR-u 8,2 odsto Srba.

XS
SM
MD
LG