Dostupni linkovi

Vijeće ministra BiH nije tražilo povlačenje odluke o popisu


Vijećnica, Sarajavo, ilustracija

Direktor Agencije za statistiku BiH Velimir Jukić izjavio je u utorak u Sarajevu da na današnjoj sjednici Vijeća ministara BiH od njega nije traženo da povuče odluku o jedinstvenom programu obrade podataka popisa stanovništva.

Jukić je rekao novinarima da nema pritisaka na njega, odnosno da je jedini pritisak bio i još je - rok za objavljivanje rezultata popisa.

"Postoji veliki interes javnosti, opravdano, kako se radi, šta se radi, dokle je došao posao. Da mene neko direktno zove i vrši pritisak, toga nije bilo", tvrdi Jukić.

Prema njegovim riječima, poslovi na obradi rezultata popisa teku planiranom dinamikom utvrđenom jedinstvenim programom obrade rezultata popisa.

"Ona je sada u nekoj predzavršnoj fazi. Ovih dana očekujemo validaciju onoga što je završeno, odnosno provjeru i ocjenu valjanosti", kaže Jukić.

Navodeći da ima još 15-ak dana za završetak poslova obrade podataka, on je izrazio uvjerenje da će rezultati obrade popisnih podataka biti objavljeni kao što je zakonom predviđeno do 1. jula.

Jukić je precizirao da će podaci biti razvrstani u pet područja - demografije, obrazovanja, ekonomskih statistika, poljoprivrede i stanovanja te da će biti objavljene i tabele.

Agenciji za statistiku BiH, prema Jukićevim riječima, pomoć pružaju međunarodni eksperti.

"Oni su tu neka vrsta kontrole i monitoringa da li je ono što radimo u skladu sa zakonom odnosno standardima i da li je to što radimo takvo da bude međunarodno uporedivo, što nam je obaveza", dodao je Jukić.

Jukić je danas na sjednici Vijeća ministara BiH predstavio informaciju o trenutnom stanju aktivnosti na obradi rezultata popisa stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH 2013. godine.

Informacija je, prema njegovim riječima, sadržana na sedam stranica, a dostavljeno je i nekoliko desetina stranica priloga.

"Ono što je i dalje ostalo interesantno jeste da se osporavaju legitimnost i legalnost odluke", rekao je Jukić i ponovio svoju tvrdnju da je odluka o jedinstvenom programu obrade podataka, u skladu sa zakonima BiH i međunarodnim standardima te da uvažava preporuke Međunarodne posmatračke misije (IMO).

Predstavnici vlasti i opozicije iz Republike Srpske oštro se protive objavljivanju rezultata popisa 1. jula 2016.

XS
SM
MD
LG