Dostupni linkovi

Raste broj žrtava bombaških napada u Damasku


Ilustracija

Najmanje 20 osoba, od čega 13 civila, poginulo je u subotu u dva bombaška napada u blizini šiitskog mauzoleja u gradu Sajida Zejnab, 10 kilometara južno od Damaska, saopštila je sirijska opoziciona Opservatorija za ljudska prava.

Prema rečima njenog direktora Ramija Abdela Rahmana, u napadima je ranjeno više od 30 ljudi.

Sirijska državna agencija Sana javila je da je u dva teroristička napada u blizini mauzoleja u Sajidi Zejnabu, od kojih je jedan izveo bombaš samoubica na ulazu u svetilište, poginulo najmanje 12 osoba, a njih 55 je ranjeno.

Drugu eksploziju izazvalo je aktiviranje eksploziva u automobilu-bombi.

Agencija Amak, bliska džihadističkoj organizaciji Islamska država, navela je da je ta grupa preuzela odgovornost za napade.

Mauzolej u Sajida Zejnabu jedno je od najvećih svetilišta šiitskih muslimana, jer se u njemu nalazi grob unuke proroka Muhameda, Sajide Zejnab bint Ali.

Oblast oko Sajide Zejnaba pod jakim je obezbedjenjem policije i libanskih i iračkih šiitskih jedinica, koje ne dozvoljavaju pristup vozilima, pošto je to mesto u poslednjih nekoliko meseci više puta bilo meta terorističkih napada sunitskih džihadista Islamske države.

U napadu na mauzolej 25. aprila, za koji je odgovornost takodje preuzela Islamska država, ubijeno je najmanje sedmoro ljudi, a njih 20 je ranjeno.

Najkrvaviji napadi na to šiitsko svetilište dogodili su se 21. februara, kada su u dve eksplozije poginule 134 osobe, od čega 97 civila, dok je krajem januara ubijeno 70 ljudi.

Muhamedova unuka Sajida Zejnab bint Ali živela je na mestu gde je sagradjen mauzolej pre nego što ju je zarobila vojska omejadskog kalifa Jazida i ubila njenu braću Huseina i Hasana, što šiiti smatraju najtragičnijim dogadjajem u svojoj istoriji.

XS
SM
MD
LG