Dostupni linkovi

Bramerc: Srbija odstupila od potpune saradnje s Hagom


Serž Bramerc
Serž Bramerc

Glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc izjavio je danas u sedištu UN u Njujorku da se očekuje da će završne reči u slučaju Ratka Mladića biti iznete na jesen ove godine, izražavajući žaljenje jer je, kako je naveo, "Srbija odstupila s puta potpune saradnje s Tribunalom".

Bramerc je predstavio Savetu bezbednosti UN izveštaj Tužilaštva o napretku ostvarenom u sprovodjenju Strategije okončanja rada suda za period od 16. novembra 2015. do 15. maja 2016. godine i govorio o saradnji država s Tribunalom, kao i o regionalnoj saradnji u preocesuiranju ratnih zločina u zemljama nekadašnje Jugoslavije.

On je podsetio da je Tužilaštvo Haškog tribunala nedavno podnelo zahtev da raspravno veće proglasi okončanim postupak protiv bivšeg lidera Srba u Hrvatskoj Gorana Hadžića zbog njegove neizlečive bolesti.

Bramerc je, kao što je u prethodnom govoru učinio predsednik Haškog tribunala Karmel Adjijus, obavestio Savet bezbednosti UN da Srbija godinu i po dana nije izvršila naloge Medjunarodnog suda za hapšenje tri osobe optužene za nepoštovanje suda.

Adjijus je izjavio u sedištu UN da tek treba da budu sprovedeni nalozi za hapšenje radikala Vjerice Radete, Jove Ostojića i Petara Jojića, izdati pre više od 16 meseci.

Bramerc je naveo da je u ovoj završnoj fazi rada Tribunala saradnja država i dalje od suštinskog značaja za omogućavanje ispunjenja mandata suda.

"Mnogi političari i javne ličnosti negiraju dobro poznate istine, potpiruju etničke napetosti i ponavljaju nacionalističke slogane iz prošlosti", rekao je Bramerc.

Kako je naveo, zabeleženo je mnogo pozitivnih dogadjanja u nacionalnim pravosudjima za ratne zločine i u regionalnoj saradnji, ali se politička situacija širom regiona kreće u suprotnom pravcu.

Bramerc je izjavio da će Tužilaštvo nastaviti da prati i podržava državne sudove koji procesuiraju ratne zločine počinjene u bivšoj Jugoslaviji i izrazio uverenje da je u cilju podrške naporima pravosudja u vezi s ratnim zločinima važno "deliti iskustva i naučene lekcije".

XS
SM
MD
LG