Dostupni linkovi

Hrvatska vlada o zahtevu za ostavku Karamarka


Božo Petrov, Tihomir Orešković i Tomislav Karamarko

Danas ističe rok za izjašnjavanje Vlada Hrvatske o zahtevu najuticajnije hrvatske opozicione SDP Zorana Milanovića za izglasavanje nepoverenja prvom potpredsedniku i šefu HDZ Tomislavu Karamarku, pa će to biti učinjeno na telefonskoj sednici.

I dok Karamarko smatra da je opozicija ovog puta "prešla svaku granicu", njegov kolega, lider Mosta, manje članice vladajuće koalicije, Božo Petrov je rekao da prvi potpredsednik više ne može da bude član vlade.

On je potvrdio da je Karamarku dao rok od 48 sati da se povuče sa te pozicije a, ako se to ne dogodi, zastupnici Mosta će podržati predlog za izglasavanje nepoverenja prvom potpredsedniku vlade.

Izglasavanje nepoverenja Karamarku je zatraženo zbog poslovne saradnje njegove supruge Ane Šarić u posao sa glavnim lobistom mađarskog Mola Josipom Petrovićem.

Karamrkovica supruga je imala ugovor sa Petrovićem za konsultanteske usluge u vezi sa privatizacijom hrvatske kompanije INA, zbog čega je država pokrenula arbitražni spor sa MOL-om

Karamarko, međutim, negira postojanje bilo kakve afere ili sukoba interesa.

Prema njegovom mišljenju, opozicija je prešla "svaku granicu" napadima na njega i članove njegove porodice.

Za Most je rekao da "hoda po tankom ledu" zahtevom za njegovo odstupanje sa funkcije i da krivce za vlastite promašaje treba da traži u sopstvenim redovima a ne u drugima.

"Pokušaj glumljenja moralne vertikale i uzora drugima prilično je opasan hod po tankom ledu. Za sada kolega Petrov i neki iz Mosta hodaju po tankoj ivici međusobne korektnosti i uvažavanja i za to ću zaista imati još jako malo razumevanja", najavio je Karamarko u jučerašnjem intervjuu sarajevskom Dnevnom avazu.

Komentirajući još jednom slučaj INA-MOL, Karamarko je ponovio da je u celom slučaju reč o poslovnom odnosu dve privatne firme od kojih je jedna u vlasništvu njegove supruge pri čemu je bitna činjenica da je i taj poslovni odnos prestao kada je on postao potpredsednikom hrvatske vlade.

XS
SM
MD
LG