Dostupni linkovi

Ustavni sud BiH: Bošnjaci mogu svoj jezik nazvati kako hoće


Ustavni sud Bosne i Hercegovine danas je zaključio da Bošnjaci mogu svoj jezik nazvati kako hoće, jer je neutralna odredba u Ustavu Republike Srpske u kojem stoji da se u RS koriste jezici srpskog, bošnjačkog i hrvatskog naroda.

Ustavni sud BiH je ovakvu odluku donio razmatrajući zahtjev Safeta Softića, drugog zamjenika predsjedavajućeg Doma naroda BiH, za ocjenu ustavnosti prve rečenice člana 7. stav 1. Ustava RS u dijelu koji glasi: "Jezik bošnjačkog naroda".

Bošnjaci u BiH, međutim, svoj jezik nazivaju bosanski, a ne bošnjački.

"Jezik bošnjačkog naroda", kako je ocijenio Ustavni sud BiH, neutralna je odredba koja ne određuje naziv jezika, već sadrži ustavno pravo konstitutivnog bošnjačkog naroda da, kao i svi konstitutivni narodi i ostali koji se tako ne izjašnjavaju, jezik kojim govore nazovu kako žele.

Prema odluci Ustavnog suda BiH, svako suprotno postupanje u praksi vodilo bi kršenju Ustava BiH, ali i Ustava RS.

Ustavni sud BiH je, između ostalog, konstatovao da Ustav BiH nigde ne propisuje da se nazivi jezika kojim govore konstitutivni narodi, moraju povezati s nazivima konstitutivnih naroda. Ustav BiH daje pravo konstitutivnim narodima i ostalima da jezik kojim govore nazovu kako žele.

"Ovakva odredba ne daje pravo javnim vlastima RS da u konkretnim slučajevima određuju ime jezika kojim govore Bošnjaci, suprotno njihovom ustavnom pravu da jezik kojim govore nazovu imenom kojim žele", navedeno je u odluci Ustavnog suda BiH.

Još se navodi da naziv jezika ne može biti uslovljen ni lingvističkim pravilima zato što je ustavno pravo na naziv jezika odvojeno od sadržaja jezika, standarda jezika.

Potpredsjednik Republike Srpske Ramiz Salkić ocijenio je da je Ustavni sud BiH ovom odlukom potvrdio da vlasti RS-a ne mogu Bošnjacima nemetati naziv jezika kojim govore.

On očekuje da se u školama u RS ispoštuje odluka Ustavnog suda BiH i prestane diskiminacija kada je riječ o nazivu jezika Bošnjaka, koji oni nazivaju bosanskim, a ne bošnjačkim.

"Shodno zaključcima Ustvanog suda BiH očekujem da se ponašaju i institucije entiteta RS i da odmah prestane diskiminacija, a đacima Bošnjacima, nakon dugogošnje agonije, omogući redovno školovanje na bosanskom jeziku u tom entitetu", rekao je Ramiz Salkić za Fenu.

XS
SM
MD
LG