Dostupni linkovi

Klimatske promjene ugrozile svjetsko UNESCO nasljeđe


Stounhendž

Rast nivoa mora usljed klimatskih promjena ugrožava brojne lokacije sa liste Svjetskog nasljeđa Uneska, poput Kipa slobode, Stounhendža i Venecije, te gorile u šumama Ugande.

"Klimatske promjene brzo postaju jedan od najznačajnih rizika po lokacije sa liste Svjetskog nasljeđa", navodi se u saopštenju istraživačke organizacije "Unija zabrinutih naučnika" i dvije agencije UN - Unesko i Program UN za ekologiju /UNEP/.

Istraživači su pregledali postojeće podatke i izvještaje kako bi procijenili prijetnju od klimatskih promjena na 31 lokaciji u 29 zemalja, počevši od koralnih grebena i tropskih šuma do pustinja i arheoloških nalazišta.

"Otkriveno je da je svaka lokacija u izvještaju pretrpjela određeni uticaj klimatske promjene", upozorava jedan od autora izvještaja Adam Markam iz Unije.

U izvještaju se kaže da Kip slobode u Njujorku ugrožavaju rast nivoa mora i takozvane superoluje, da prijetnju po Nacionalni park u Ugandi predstavljaju povišena temperatura i suša, a Stounhendžu oluje i poplave.

XS
SM
MD
LG