Dostupni linkovi

Čašćavanje crnogorskim pasošima


Pasoš Crne Gore, arhivska fotografija
Pasoš Crne Gore, arhivska fotografija

Vlada Crne Gore je prije pet godina pokušala da uvede takozvano ekonomsko državljanstvo koje bi omogućilo svakome ko u nju investira pola miliona eura, da postane državljanin Crne Gore. Nakon reakcije EU koja je tražila da se pravila u toj oblasti moraju uskladiti sa evropskom Konvencijom o nacionalnosti, od toga se odustalo sve do sad.

Premijer Milo Đukanović smatra da se to sada neće desiti i kaže da su u međuvremenu mnoge zemlje, među kojima i evropske, usvojile takav model.

S obzirom da su među "dobitnicima" počasnih državljanstava egipatski biznismen Samih Saviris sa velikom investicijom na crnogorskom primorju i član poznate bankarske porodice, Natanijel Rotšild, koji je investirao u tivatsku marinu za mega jahte Porto Montenegro, može se reći da je Vlada i bez posebnog zakona dodjeljivala ekonomska državljanstva.

Poseban problem predstavlja i činjenica da i mnogim kontroverznim ličnostima počasna državljanstva godinama dodjeljuju u netransparentnoj proceduri.

"Procedura dodjele 'počasnog' državljanstva je netransparentna i ima diskrecioni karakter", kaže Mira Popović iz Centra za građansko obrazovanje (CGO) koji je nedavno objavio listu sa više od 200 imena osoba koje su dobile počasno državljanstvo i rezultate istraživanja kada je ukazano na manjkavosti Zakona o državljanstvu, ali i njegovo nepoštovanje.

"Kriterijumi za dodjelu državljanstva licima na osnovu posebnog značaja za državni, naučni, privredni, kulturni, ekonomski i drugi interes, nijesu precizno razrađeni", smatra Popović.

Taksin Šinavatra u Podgorici, april 2010. godine
Taksin Šinavatra u Podgorici, april 2010. godine

"Problemi se javljaju zbog slučajeva poput Taksina Šinavatre koji je dobio počasno državljanstvo poput još nekih kontroverznih biznismena koji se tako rješavaju problema u matičnoj državi i preko crnogorskog pasoša, možda dođu do nekih novih zarada. Pored toga, smatram da je problematično donošenje rješenja bez obrazloženja – zašto određena lica dobijaju povlastice, odnosno, počasno državljanstvo Crne Gore", navodi Mira Popović.

Javnost je u više navrata informisana o veoma kontroverznim ličnostima koje su takođe dobile počasno državljanstvo. Među njima je Taksin Šinavatra, tajlandski premijer koji je u svojoj državi bio osuđen za korupciju, malezijski državljanin Vei Seng Pua, koji je bio hapšen u Las Vegasu zbog organizovanja ilegalnog klađenja, Mohamed Dahlan, bivši palestinski ministar bezbjednosti koji je optužen za milionsku prevaru i kršenje ljudskih prava i Libijac Hadi Marvan Avde sa suprugom Mirvat Razian.

Iako je mala vjerovatnoća da je ikad bio u Crnoj Gori, Avde je – prema riječima potpredsjednika Vlade, Duška Markovića – ispunio uslov za počasno državljanstvo jer je upravnik kancelarije Al Kudre, velike kompanije za investicije iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

"Zakon o državljanstvu nije prekršen"

NVO Centar za građansko obrazovanje je nedavno podnio krivičnu prijavu protiv odgovornih lica u Ministarstvu unutrašnjih poslova zbog sumnje da su kršila Zakon o državljanstvu. Prije svega jer je MUP odobravao počasna državljanstva i na prijedloge raznih organa uprave iako u Zakonu stoji da to pravo imaju predsjednici države, parlamenta i vlade.

Portparol Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP), Mirjana Ivanović, za RSE kaže da Zakon o državljanstvu nije prekršen.

"MUP smatra da je pogrešno tumačenje da se prijem u crnogorsko državljanstvo može odobriti samo na osnovu predsjednika: države, Skupštine i Vlade jer norma ne sadrži riječ 'samo' ili 'isključivo' što pravna tehnika zahtijeva kada se neko pravo želi ograničiti. O prijemu u državljanstvo odlučuje MUP uz mišljenje nadležnog organa uprave. Jasno je da starješina organa može predložiti, a odluku donosi MUP", rekla je Ivanović.

Mira Popović napominje da je veliku većinu prijedloga za počasno državljanstvo uputio premijer Milo Đukanović od koga nije bilo moguće dobiti spisak imena "dobitnika".

"Prilikom prikupljanja podataka, većina organa je dostavila odgovore uredno. Jedino kabinet premijera Mila Đukanovića nije dostavio podatke, pravdajući se da nije u posjedu istih. Smatram da bi bi trebalo da bi trebalo da kabinet posjeduje kompletnu evidenciju, naročito kada se zna da su predlog za veliku većinu lica koja su dobila počasno državljanstvo stigli upravo iz kabineta premijera", zaključuje Popović.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG