Dostupni linkovi

Juncker: Turske prijetnje EU bez efekta


Juncker sa ostalim liderim G7 u Japanu 26. maja 2016.
Juncker sa ostalim liderim G7 u Japanu 26. maja 2016.

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker izjavio je u četvrtak, 26. maja, kako Turska mora da ispoštovati svoju stranu sporazuma koji je postigla s Evropskom unijom u cilju zaustavljanja priliva izbjeglica i migranata, poručivši da prijetnje koje Turska upućuje Uniji neće imati efekta.

"Očekujemo da se Turska drži svojih obveza, a prijetnje nisu najbolji diplomatski instrument koji možete upotrebiti. Zato bi ih trebala prestati koristiti, jer one neće imati nikakvog efekta", rekao je on novinarima u Ise-Šimi, u Japanu, gdje prisustvuje summitu G7.

Juncker je istakao da Ankara mora ublažiti stroge zakone o antiterorizmu ukoliko želi da njezinim građanima budu ukinute vize za putovanja u zemlje članice EU-a.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan poručio je prethodnih dana da Turska neće preduzimati daljnje korake u primjeni sporazuma s EU-om o readmisiji izbjeglica sve dok ne bude napretka po pitanju vizne liberalizacije za turske građane.

On je upozorio da će turski Parlament blokirati zakone povezane s tim sporazumom ako građanima Turske ne bude garantovno putovanje bez viza.

XS
SM
MD
LG