Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Markotić: Hrvatska želi Srbiju u EU, sporove rešavati dijalogom


Zastave Hrvatske i EU

Ambasador Hrvatske Gordan Markotić izjavio je danas u Beogradu da sva sporna pitanja izmedju Srbije i Hrvatske treba rešavati dijalogom i da Hrvatska želi da Srbija postane članica EU.

Posle predavanja koje je u Ambasadi održao studentima o iskustvima Hrvatske u prvim godinama članstva u EU, Markotić je, govoreći o blokadi otvaranja poglavlja 23 i 24 u pregovorima Srbije i EU, ukazao da pitanja koja Hrvatska otvara u vezi sa Srbijom služe promeni stanja koje treba popraviti i da se to traži od svake zemlje koja želi da postane punopravna članica EU.

"Pitanja o kojima postoje neslaganja izmedju Hrvatske i Srbije datiraju od pre više godina, ali mi verujemo da će se naći prihvatljivo rešenje na bilateralnoj osnovi jer je najvažnije da se održi dijalog. Hrvatski ministar spoljnih poslova Miro Kovač izjavio je nedavno da se o prevazilaženju problema intenzivno razgovara sa Evropskom komisijom i Holandijom kao predsedavajućom EU", rekao je Markotić.

Hrvatska smatra da je nadležnost Srbije za procesuiranje ratnih zločina izvršenih na teritoriji Jugoslavije kvazi-teritorijalna i da nema osnova da srpski sudovi procesuiraju hrvatske državljane na teritoriji Srbije, ali i da se to pitanje takodje može rešiti dijalogom, rekao je Markotić na Otvorenim danima EU u hrvatskoj Ambasadi.

On je dodao da je i sama Hrvatska dve godine imala usporen tempo pregovaranja zbog slučaja "Topničkih dnevnika" u vezi sa operacijom "Oluja" i takodje bila uslovljena obavezom održavanja "Parade ponosa" baš u Splitu i rešavanja graničnog spora sa Slovenijom.

Na pitanje studenata zašto je Hrvatska u srpsko-hrvatskom sporu oko granice na Dunavu odlučna da istraje na granici iz vremena Austrougarske, po kojoj bi 11.000 hektara srpske teritorije oko Sombora, Apatina i Bačke Palanke pripalo Hrvatskoj, Markotić je odgovorio da nije toliko upoznat sa problematikom granice na Dunavu i da bi to pitanje trebalo ostaviti na rešavanje medjunarodnim pravnicima.

XS
SM
MD
LG