Dostupni linkovi

Turska deportovala Tefika Mujovića Srbiji


Logo "Islamske države" na tviteru
Logo "Islamske države" na tviteru

Tutinac Tefik Mujović (36), koga su obaveštajne službe Srbije označile kao osobu od koje "preti najveća opasnost širenja Islamske države u Srbiji i mogućih terorističkih napada" deportovan je pre više od dve nedelje iz Turske u našu zemlju, potvrdili su za RSE nadležni pravosudni organi.

U sudu nam je rečeno da je Turskoj ranije prosleđen zahtev za Mujovićevo izručenje, ali da se ova zemlja, iz razloga koji nisu pojašnjeni, odlučila za deportaciju.

Prema saznanjima RSE Mujović se nalazi u pritvoru u Beogradu, a za njegov slučaj je zadužen Viši sud u glavnom gradu Srbije.

On se smatra jednim od viđenijih dobrovoljaca ISIL-a, a protiv njega je bila raspisana međunarodna Interpolova poternica na osnovu koje je i uhapšen u Turskoj, na granici sa Sirijom.

Tužilaštvo za organizovani kriminal podiglo optužnicu protiv Mujovića u septembru 2014. godine, na osnovu koje je 16. marta prošle godine pred Specijalnim sudom u Beogradu počeo glavni pretres u njegovom odsustvu.

Prema ranijem pisanju beogradskih medija on je bio angažovan na širenju radikalnog islama u svim državama u regionu, a vehabijske ideje prihvatio je u Jemenu, gde je završio Teološki fakultet.

Mediji navode da mu je borbeno ime bilo Ebu Talha Jemenac, a da je dokumenta koristio na ime Ali Selim El Mazi, sa kojima je i uhapšen.

Pored Mujovića, u ranijem izvještaju srpskih obavještajnih službi, navodilo se i imeAbida Podbićanina (38), za koga se takođe tvrdilo da za Srbiju predstavlja opasnost od mogućih terorističkih napada.

XS
SM
MD
LG