Dostupni linkovi

Počela evakuacija migranata iz kampa Idomeni


Idomeni

Grčke vlasti počele su jutros u zoru postepenu evakuaciju najvećeg neformalnog izbegličkog kampa u gradiću Idomeni, na granici sa Makedonijom, javili su lokalni mediji.

Pristup području kampa je blokiran, a na licu mesta se nalazi više od 400 pripadnika interventne policije, prenela je agencija AP.

Portparol grčke vlade zadužen za izbegličku krizu Jorgos Kiricis je sinoć izjavio da policija neće koristiti silu i da se očekuje da će iseljenje trajati sedam do deset dana.

Procenjuje se da u migrantskom kampu Idomeni, koji je narastao iz nezvaničnog pešačkog graničnog prelaza za izbeglice i migrante koji putuju ka severu Evrope, trenutno boravi oko 8.400 ljudi.

Grčka policija i vlasti su saopštili da će migranti iz Idomenija postepeno biti premešteni u novoizgrađene, organizovane kampove.

U Grčkoj je, otkad su balkanske i druge evropske zemlje zatvorile svoje granice za masivni priliv izbeglica koje beže pred konfliktima i od siromaštva u svojim zemljama, ostalo zaglavljeno više od 54.000 ljudi, uglavnom iz Sirije, Iraka i Avganistana.

XS
SM
MD
LG