Dostupni linkovi

Čović: Naš prioritet je zaustavljanje iseljavanja Hrvata iz BiH


Dragan Čović
Dragan Čović

Hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović izjavio je da je prioritet hrvatskih političkih predstavnika u Bosni i Hercegovini zaustavljanje iseljavanja Hrvata iz te zemlje, prije svega mladih, prenijela je regionalna N1 televizija.

Čović je ocijenio da je za poziciju Hrvata bitno svako područje u BiH, a ne samo njihov položaj u Republici Srpskoj.

"Ja ne želim na bilo koji način naglašavati poziciju bilo kojeg drugog područja, na primjer zeničkog, bihaćkog, sarajevskog, tuzlanskog, goraždanskog ili čitave RS. Kad je RS u pitanju, mislim da smo potpuno obnovili približno 6.000 stambenih jedinica u posljednjih deset godina", rekao je hrvatski član Predsjedništva BiH.

Prema njegovim riječima, osnovni problem je što u najvećem dijelu tih objekata danas niko ne živi, jer nije dovoljno samo izgraditi kuće i omogućiti siguran ambijent za povratak, "već je za održiv povratak potrebno još mnogo stvari".

On je ocenio da će rezultati popisa obavljenog 2013. godine pokazati da u BiH sada živi oko 550.000 Hrvata, a da ih je po popisu 1991. godine bilo 700.000 dodavši da su se, gledajući apsolutne iznose u postocima, Hrvati najviše iselili iz BiH.

Upitan da komentariše izjavu banjalučkog biskupa Franje Komarice, kojom je uporedio Banjaluku sa Blajburgom, Čović je kazao da "uopšte ne može komentarisati bilo čije izjave".

Predsjednik Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH Božo Ljubić, koji je i zastupnik u Hrvatskom saboru, ocijenio je da se o položaju Hrvata u Republici Srpskoj "teško može govoriti, jer su Hrvati skoro nestali iz tog bosanskog entiteta".

"Od 200.000 sada nije ostalo ni 10.000, što iznosi ispod pet odsto, a i ovi koji su ostali tamo trpe velike probleme. Dva osnovna problema na koja su nam ukazali su zakon o porezu na imovinu, što znači da ako ne platite u toku deset godina poreze, ta imovina vam se oduzima", rekao je Ljubić.

Komentarišući izjavu predsjednika RS Milorada Dodika da Hrvatska ne doprinosi boljem odnosu Srba i Hrvata, on je ocenio da je ta izjava "neistinita, pogrešna i zlonamjerna".

"Čitav sjeverozapadni dio BiH, koji se nalazi u entitetu Republika Srpska, zapravo je i ekonomski i saobraćajno na svaki način naslonjen na Hrvatsku. Strateški interes Hrvatske je da sarađuje s čitavom BiH i da BiH ide ubrzano prema EU", ocijenio je Ljubić.

XS
SM
MD
LG