Dostupni linkovi

Freedom House: Migrantska kriza donijela barijere i Zapadnom Balkanu


Migrantska kriza u 2015. godini dovela je do novih barijera ne samo za izbjeglice na Bliskom istoku već i za migranate iz zemlja Zapadnog Balkana koje nijesu članice EU, ocjenio je u izvještaju o migranstkoj krizi i zemljama Balkana, Freedom House, međunarodna organizacija za zaštitu ljudskih prava.

Ove države koje su pogođene viskom stopom nezaposlenosti i socijalne izolovanosti, ranije su "izvozile" u EU takozvanu ekonomsku migraciju, između ostalog i kroz sistem azila.

Čak i sa novom restriktivnom politikom za odvaraćanje tražilaca azila sa Zapadnog Balkana faktori " guranja i povlačenja" i dalje uzrokuju migracije i ostaju u tom regionu, navodi Freedom House.

Faktor guranja su usporavanje EU integracija, slabljenje demokratije i neprekidni socijalno-ekonomski izazovi.

Nove probleme donijela je migrantska kriza, ali i neophodnost da se više sredstava i pažnje posveti koheziji unutar Zapadnog Balkana.

"Berlinski proces" započet 2014., ima za cilj da održi momentum integracija Zapadnog Balkana u EU integracijama i poboljša regionalnu kooperaciju i nudi jednu od prilika da se to postigne.

U isto vrijeme, EU zemlje, prema ocjeni Freedom Housea, treba da istraže mogućnost kvota kao rješenja za legalizaciju migracionog tržišta rada sa Zapadnog Balkana, ali i da se pozabave njihovim domaćim problemima u zapošljavanju.

XS
SM
MD
LG