Dostupni linkovi

Stevanović: Urušeno zdravstvo – ugroženi životi građana


Dragan Stevanović
Dragan Stevanović

Upravni odbor kantonalne Ljekarske komore uputio je upozorenje federalnom i kantonalnom ministru zdravstva i direktorima četiri zdravstvene ustanove u Kantonu Sarajevo (KS) da su zbog urušenog zdravstvenog sistema posljednjih mjeseci, od kako je za direktoricu Univerzitetsko kliničkog centra Sarajevo (UKCS) imenovana Sebija Izetbegović, ugroženi životi pacijenata. O tome za RSE govori dr. Dragan Stevanović, predsjednik Komore.

RSE: Doktore Stevanoviću i ove sedmice održana je vanredna sjednica Upravnog odbora Ljekarske komore KS sa koje ste uputili zaključke svim relevantnim zdravstvenim institucijama. Uputili ste i oštra upozorenja?

Stevanović: Jednoglasni smo da postojeća organizacija zdravstvenog zbrinjavanja građana Kantona Sarajevo nije dobro organizovana i da ova "prepucavanja" između zdravstvenih institucija u Kantonu Sarajevo može dovesti do nesagledivih posledica po život i zdravlje pacijenata.

U tom smislu tražimo od nadležnih, prije svega od direktora zdravstvenih ustanova, zatim kantonalne ministrice zdravstva, te federalnog ministra (jer je federalno ministarstvo po zakonu osnivač Univerzitetsko kliničkog centra Saerajevo) da rade svoj posao i preuzmu odgovornost za ovakvo stanje u zdravstvu.

RSE: Imate li povratne informacije ?

Stevanović: Za sada ne.

RSE: Upozorili ste ponovo da se nije odustalo od gašenja Opće bolnice "Prim.dr. Abdulah Nakaš" u Sarajevu?

Transparent povodom 150 godina Opće bolnice, Sarajevo
Transparent povodom 150 godina Opće bolnice, Sarajevo

Stevanović: Kantonalna vlast usvojila je finansijski plan za zdravstvene ustanove prema kojem su sredstva UKCS-u povećana za pet miliona maraka, a Općoj bolnici smanjena za 500.000 KM. Nakon toga UKCS proglašava da su zaduženi samo za tercijarnu zdravstvenu zaštitu, iako su po zakonu dužni da obavljaju i sekundarnu. Posao prebacuju ljekarima u Općoj bolnici iako ih ima šest puta manje nego u Kliničkom centru. To je protuzakonito.

RSE: Ko snosi odgovornost za ugrožavanje zdravlja i života pacijenata, kako ste na početku upozorili?

Stevanović: Odgovornost je, prije svega, na ministrima. Dakle, ministri u ime države moraju da vrše upravljanje zdravstvenim sistemom i da vode zdravstvenu politiku. Oni ne mogu da se ponašaju kao da se ništa ne dešava. Ministrica zdravlja KS, Zilha Ademaj, stvar u svoje ruke i odredi tačno, pismeno šta će ko i u kojem obimu raditi za sredstva koja su odobrena i niko samoinicijativno, makar to bila i direktorica Kliničkog centra Sebija Izetbegović ne može donositi odluke mimo odluka nadležnog ministra. Samoinicijativne odluke bez saglasnosti ministra urušavaju cjelokupni sistem.

RSE: Iako su i ljekari nezadovoljni ovom situacijom, čini se da se u posljednje vrijeme Vaše kolege mire sa stanjem.

Stevanović: Ne bih rekao da se mire, samo kada bi svi nezadovoljni ljekari javno istupali ili organizovali štrajk kud bi nas to odvelo? Ipak, moram reći da ni to nije isključeno, štrajkovi ili javno iskazivanje nezadovoljstva ako se situacija bude usložnjavala. Moram da naglasim da smo mi u Liječničkoj komori vrlo jedinstveni i jednoglasni bez obzira iz koje sredine dolazimo.

XS
SM
MD
LG