Dostupni linkovi

MMF: Napredak u reformama u BiH


Sedište MMF u Vašingtonu
Sedište MMF u Vašingtonu

Ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda i delegacija Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) ocenili su u četvrtak u Sarajevu da je, nakon razgovora sa vladama Republike Srpske i Federacije BiH i vlastima BiH, vidljiv napredak u aktivnostima koje su deo Reformske agende, ali i reformama koje je zacrtao MMF u okviru svog programa.

Bevanda je informisao delegaciju MMF-a, koju predvodi šef Misije Nadin Ilahi, da je Savet ministara usvojio Strategiju o upravljanju javnim dugom, te da je Izveštaj o budžetu institucija BiH za prošlu godinu pokazao da su mere štednje iz prethodnih godina dale efekta u smanjenju javne potrošnje, ali da u toj oblasti ima prostora za dodatne uštede.

Sagovornici su se saglasili da je neophodno nastaviti sprovođenje strukturalnih reformi na svim nivoima vlasti u BiH, kao i programe sa međunarodnim finansijskim institucijama koje daju podršku reformskim procesima, poput Svetske banke i EU.

Delegacija MMF-a boravi u BiH od 10. maja da bi sa vlastima u BiH postigli dogovor o nastavku saradnje nakon isteka stendbaj aranžmana i postizanju dogovora o novom proširenom programu između BiH i MMF-a.

XS
SM
MD
LG