Dostupni linkovi

LGBT zajednica očekuje izvinjenje sveštenika SPC


Sveštenik Jovan Plamenac na slici lijevo
Sveštenik Jovan Plamenac na slici lijevo

Pošto je ombudsman donio mišljenje da sveštenik Srpske pravoslavne crkve (SPC) Jovan Plamenac treba da se izvini LGBT zajednici zbog govora mržnje - organizacije koje se bore za prava LGBT osoba su zadovoljne i čekaju izvinjenje.

Crnogorski ombudsman je pozvao sveštenika SPC Jovana Plamenca da se javno izvini LGBT zajednici u roku od 15 dana, zbog javno izrečenog i naknadno ponovljenog govora mržnje i homofobnih poruka koje im je uputio sa proslave Nove godine po julijanskom kalendaru.

Sveštenik Plamenac je tom prilikom na Trgu u Podgorici kazao:

"Neka prestane ubijanje djece u majčinim utrobama. Nek' nam se vrati dostojanstvo i poštenje u školstvo i kulturu. Neka se crnogorski brk sa pederskih zadnjica vrati tamo gdje je i bio - kod naših slavnih predaka", kazao je sveštenik Plamenac.

Ombudsman smatra i da je sveštenik Jovan Plamenac svojim izjavama uznemiravao LGBT zajednicu jer je, kako navode, i samo četiri dana nakon ove izjave u drugom govoru širio mržnju prema LGBT osobama.

Svešteniku je preporučeno i da se uzdržava od govora mržnje prema osobama koje pripadaju LGBT populaciji ili zagovaraju njihova prava.

Zamjenik zaštitnika ljudskih prava i sloboda Siniša Bjeković je za RSE potvrdio da je ta institucija "postupala u predmetu koji je podnijela nevladina organizacija Kvir, a vezano za istupe pojedinih sveštenih lica u Crnoj Gori.

"Konkretno, mislim na onaj predmet koji se odnosi na eventualni govor mržnje. Institucija zaštitnika ljudskih prava i sloboda je postupajući u ovom predmetu donijela mišljenje i preporuku. Sa istim mišljenjem i preporukom upoznala predstavnika te organizacije gospodina Danila Kalezića. U tom dijelu za sada se postupak pred institucijom završava. Naravno, institucija će pratiti realizaciju preporuke koja je data ovim povodom", kazao je Bjeković.

Sveštenik SPC Jovan Plamenac je u kratkom razgovoru za RSE kazao da "ne može da komentariše mišljenje ombudsmana jer još nije dobio zvanično mišljenje".

"Povodom te preporuke ću se izjasniti narednih dana kada dobijem taj dokument. Naravno, o svemu ću se oglasiti saopštenjem", kazao je Plamenac.

Danijel Kalezić, foto: Savo Prelević
Danijel Kalezić, foto: Savo Prelević

U prvim reakcijama na stav ombudsmana, LGBT zajednica je saopštila da "očekuje izvinjenje sveštenika Plamenca", kaže Danijel Kalezić, izvršni direktor "Kvira", organizacije koja je podnijela pritužbu ombudsmanu.

U ovoj organizaciji, koja se bori za prava LGBT zajednice u Crnoj Gori, mišljenje zaštitnika ljudskih prava ocjenjuju kao "veliki napredak u zaštiti prava LGBT zajednice u Crnoj Gori", kaže Kalezić i ne krije zadovoljstvo zbog donijetog mišljenja.

"Nama je ovo jako važno jer je ovo bila prva prijava protiv nekog sveštenog lica. I da je prvi put rečeno tako što je odlučeno da je svešteno lice u Crnoj Gori koristilo govor mržnje prema LGBT osobama. To je jako veliki korak. Veliki korak u poštovanju ljudskih prava LGBT osoba. Ali i poruka da Crkva više nije privilegovana, ni ona ni ostale vjerske zajednice u Crnoj Gori. U tom smislu, da skrivajući se iza nekih svojih vjerskih uvjerenja ili vjerskih interesa, kako je to ombudsman napisao, može da širi mržnju prema LGBT osobama i da podstiče na diskriminaciju a da pri tome ostane nekažnjena", objašnjava Kalezić, te zaključuje:

"Mi bismo voljeli da se on izvini i da ispoštuje tu preporuku. Mislimo da bi to bilo jako dobro. Da li će se to desiti ili ne – ne znamo u ovom trenutku. Ukoliko se gospodin Plamenac ne izvini i ne ispoštuje preporuku ombudsmana, mi ćemo dalje iskoristiti svaku zakonsku mogućnost koju imamo, da procesuiramo taj slučaj."

Govor mržnje i homofobne poruke sveštenika SPC Jovana Plamenca upućene crnogorskoj LGBT zajednici već su probudile interesovanje Osnovnog državnog tužilaštva u Podgorici.

Nedavno je iz te institucije saopšteno da su formirali predmet u slučaju Plamenac i da je fazi izviđaja.

Podsjetimo da ovo nije prvi slučaj govora mržnje sveštenih lica kojim se bavi crnogorski pravosudni sistem.

Pekršajni sud u Podgorici je prije tri i po godine proglasio krivim mitropolita SPC Amfilohija Radovića zbog govora mržnje koji je izrekao tokom božićnih praznika, godinu ranije.

Amfilohiju je izrečena opomena zbog upućivanja kletvi i vrijeđanja nacionalnih osjećanja u izjavi u kojoj je komentarisao mogućnost da vlast ukloni limenu crkvu nelegalno postavljenu na planini Rumija kod Bara.

XS
SM
MD
LG