Dostupni linkovi

Nakaš: Uprkos problemima, Opća bolnica će opstati


Transparent ispred Opće bolnice "Prim. dr. Abdulah Nakaš", 11. svibnja 2016.
Transparent ispred Opće bolnice "Prim. dr. Abdulah Nakaš", 11. svibnja 2016.

Opća bolnica "Prim. dr. Abdulah Nakaš" u Sarajevu obilježava 150. godišnjicu postojanja i rada. U godini jubileja, dovedeno je u pitanje djelovanje institucije u kojoj su tijekom i poslije rata spašeni životi brojnih građana Bosne i Hercegovine.

Naime, početkom 2016. godine, govorilo se o spajanju Opće bolnice s Kliničkim centrom Univerziteta u Sarajevu, kao da bi pod krov nekadašnje Vojne bolnice mogla useliti Vlada Federacije BiH.

To je izazvalo izazvalo burne reakcije građana Sarajeva koji su u siječnju organizirali nekoliko prosvjeda za spas Bolnice.

Njihov aktivizam i dalje traje, pa je grupa građana u utorak na sjednicu Skupštine Kantona Sarajevo donijela veliki transparent na kojem je pisalo: "Ko rizikuje naše živote? #našebolnice #nećeproći".

Osim toga, sa galerije su građani poslanicima bacili letke na kojima upozoravaju da neće šutjeti o, kako kažu, zakulisnim igrama koje se i dalje vode oko Opće bolnice "Prim. dr. Abdulah Nakaš".

Dr. Bakir Nakaš u razgovoru za RSE kaže da je uvjeren da će Bolnica, i pored brojnih sadašnjih problema, postojati i uspješno djelovati i u budućnosti.

RSE: Opća bolnica i njeni djelatnici obilježili su 150 godišnjicu postojanja i rada. U kakvoj je situaciji Bolnica dočekala ovu godišnjicu?

Nakaš: Imati instituciju koja 150 godina na jednom mjestu pruža zdravstvenu zaštitu kroz različite faze svoga razvoja, a posebno kroz period 1992. – 1995. godine, to bi svako ko drži do tog zdravstvenog sistema imao kao obavezu da to promoviše i da se time diči. Na žalost, mi se ne dičimo time i na neki način u toj godišnjici se pokreću postupci i procesi koji ne idu tako javno i transparentno o tom nekom gašenju i uništenju.

RSE: U siječnju se govorilo o spajanju Opće bolnice sa Kliničkim centrom Univerziteta u Sarajevu. Jesu li se od tada dogodile neke promjene i u kojem pravcu? Da li situacija bolja ili gora u odnosu na taj period?
Cvijeće ispred spomenika prim.dr. Abdulahu Nakašu ispred bolnice koja nosi njegovo ime, Sarajevo, 11. svibnja 2016.
Cvijeće ispred spomenika prim.dr. Abdulahu Nakašu ispred bolnice koja nosi njegovo ime, Sarajevo, 11. svibnja 2016.

Nakaš: Nikako ne dolazi u obzir takozvana "formalna integracija" u kojoj bi jedna ustanova preuzela drugu, pogotovo što su te ustanove na dvije lokacije, a još najmanje dolazi u obzir ideja koja je povremeno bila prisutna, a to je da se Opća bolnica pretvori u neku drugu instituciju. Mislim da će Opća bolnica opstati, da će imati svoje mjesto, prvenstveno zato što je pacijenti traže.

RSE: Neformalna grupa građana u utorak je prisustvovala obilježavanju godišnjice postojanja Opće bolnice. Neki od njih su se zaputili i na sjednicu skupštine Kantona Sarajevo i tamo poslali neke poruke. Hoće li to imati ikakvog efekta?

Nakaš: O tome će govoriti reakcija onih kojima je to namijenjeno. Vjerovatno je ta grupa građana imala pokušaje da na nekakav drugi način utiče na određena rješenja i nije prihvaćena kao sagovornik. Zato je ovo možda jedan vid demonstracije na koji su natjerani jer ih niko ništa ne pita.

  • Slika 16x9

    Ivana Bilić

    Diplomirala žurnalistiku na Filozofskom fakultetu u Tuzli. Na Radiju Slobodna Europa radi od prosinca 2013. godine kao novinar-reporter za radijski program i magazin TV Liberty.

XS
SM
MD
LG