Dostupni linkovi

SDP traži Karamarkovu ostavku


Tomislav Karamarko, prvi potpredsjednik Vlade Hrvatske
Tomislav Karamarko, prvi potpredsjednik Vlade Hrvatske

Poslanički klub opozicione Socijaldemokratske partije (SDP) zatražio je u srijedu, 11. maja, u hrvatskom Saboru ostavku prvog potpredsjednika vlade i lidera Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Tomislava Karamarka zbog saradnje njegove supruge s firmom lobiste mađarske naftne kompanije MOL.

"Jasno tražimo da Karamarko podnese ostavku zbog načina na koji je obavljao dužnost, zbog činjenice da je kontinuirano privatni interes i svoj vlastiti džep stavljao ispred javnog interesa", rekao je poslanik SDP Peđa Grbin.

On je najavio da će SDP pokrenuti postupak opoziva Tomislava Karamarka sa funkcije vicepremijera, ukoliko sam ne podnese ostavku.

Vladajuća koalicija u Hrvatskoj našla se u novoj krizi pošto je "Nacional" nedavno objavio ugovor između firme u vlasništvu supruge Tomislava Karamarka, Ane Karamarko, i firme lobiste mađarskog MOL, Josipa Petrovića.

Navodno je uoči dolaska HDZ-a na vlast, Petrovićeva firma Karamarkovoj supruzi za usluge savjetovanja platila najmanje 60.000 eura, čime se Karamarko našao u potencijalnom sukobu interesa, odnosno pod neprimjerenim uticajem MOL-a.

Ana Karamarko medijima je potvrdila da je imala ugovor s Petrovićevom firmom koji je prekinut kada je postalo jasno da će njen suprug ući u Vladu, ali je negirala da poslovi koje je njena marketinška firma obavljala za Petrovića imaju veze s MOL-om.

Poslanik Mosta nezavisnih lista, glavnog partnera HDZ u Vladi, Miro Bulj pozvao je u utorak 10. maja, državne institucije da se pozabave Karamarkom, ali i drugima u Vladi ako postoji sumnja da su pod neprimerenim uticajem MOL-a.

Potom je Andrija Mikulić iz HDZ optužio Bulja da je predvodnik napada na Karamarka i njegovu porodicu, te pozvao tužilaštvo da ispita Buljevu kupovinu stana krajem '90-tih godina prošlog veka od Ministarstva odbrane i navodno spornu invalidnost.

Posle razmene dosad najtežih riječi među glavnim saveznicima u vladi, oglasio se putem saopštenja i Karamarko koji je najavio da će uputiti službeni zahtjev Poverenstvu za odlučivanje o sukobu interesa da detaljno istraži slučaj u vezi sa saradnjom firme njegove supruge s lobistom MOL-a.

Kramarko je naglasio i da je uvjek strogo odvajao privatno i poslovno, posebno kad je riječ o osjetljivim pitanjima od nacionalnog interesa.

Mediji već nekoliko mjeseci pišu o sukobima unutar vladajuće koalicije, a najveći sukob je navodno upravo oko hrvatske naftne kompanije Ina, čijih oko 49 odsto akcija drži MOL.

HDZ zagovara stav da treba odustati od međunarodne arbitraže Ina - MOL, koju je pokrenula bivša vlada lijevog centra Zorana Milanovića, dok se Most tome žestoko protivi.

Nedavno je otkriveno da je upravo Josip Petrović, uz bivšeg premijera i nekadašnjeg lidera HDZ Ivu Sanadera, bio svjedok u arbitražnom postupku Ine i MOL-a.

XS
SM
MD
LG