Dostupni linkovi

Trideset i četiri imena iz Srbije u Panamskim dokumentima


"Panamski dokumenti" (Panama Papers)
"Panamski dokumenti" (Panama Papers)

Međunarodni konzorcijum istraživačkih novinara objavio je zamašnu bazu dokumenata iz "Panamskih dokumenata".

U bazi podataka nalazi se gotovo 214.000 ofšor računa, a među njima i 34 pravna i fizička lica iz Srbije. U dostupnoj bazi vide se nazivi i adrese preduzeća, osoba sa njima povezanih, kao i imena fizičkih osoba.

Takođe, navedeno je da su podaci o tim adresama dobijeni u dva istraživačka poduhvata, "Panama papers" i "Offshore leaks".

Međunarodni konzorcijum naglasio je da postoje potpuno legalni razlozi za korišćenje ofšor kompanija i da ne želi da implicira da su navedena pravna i fizička lica na bilo koji način prekršila zakon.

Međutim, "Panamskih dokumenata" pokazali su da se ofšor kompanije neretko koriste za utaju ili umanjivanje poreza, kao i skrivanje vlasništva kompanija.

Od početka aprila ove godine, otkriće "Panamskih dokumenata" dovelo je do otvaranja mnogobrojnih istraga u svetu, a kao posledica toga stigle su ostavke premijera Islanda i jednog španskog ministra.

Bojana Jovanović, zamenica urednika Mreže za istraživanje kriminala i korupcije (KRIK), koji je sarađivao sa Međunarodnim konzorcijumom istraživačkih novinara u ovom projektu, za RSE kaže da ova imena zapravo i nisu nova – radi se samo o tome da je Konzorcijum dokumente koji su do sada samo njemu bili dostupni sada učinio dostupnim svima.

Nazivi kompanija i imena pojedinaca iz baze podataka koji se vezuju za Srbiju

Nazivi kompanija i imena pojedinaca iz baze podataka koji se vezuju za Srbiju:

1. Astronomska, 10 - South Financial Services Corp i Mercury Management Enterprises Corp, linked to Virgin Islands

2. 32212 Preljina, Srbija, 032 380 420, Huang Shenklin, linked to China

3. Vojvode Misića, 37, Belgrade, Serbia and Montenegro, Liang Ying, linked to China

4. Kraljice Katarine, 80/20, Luo Pengzhou, linked to China

5. Astronomska, 10, Beograd, Marijke E. Amador-Drewes, officer, linked to Hong Kong, Sarah Emilie D. Amador, linked to Hong Kong i Raquel D. Amador, linked to Hong Kong KOMPLETNA LISTA

"Oni su samo na osnovu dokumenata pronašli vezu između Srbije i određenih kompanija i osoba i to su objavili, tako da je to javno dostupno za pretraživanje. Poslovanje posredstvom ofšora je legalno, ne radi se ni o kakvom krivičnom delu", ističe Jovanović, te dodaje:

"Međutim, ofšor kompanije se mogu koristiti za različite poslove koji mogu u krajnjoj liniji voditi do nekih krivičnih dela, kao što su pranje novca ili utaja poreza. Ofšor kompanije se često koriste i kako bi se sakrio stvarni vlasnik, tako da ih neretko koriste političari koji se, zapravo, kriju preko nekih osoba koje se predstavljaju kao vlasnici", kaže Jovanović i podseća da je pre mesec dana Poreska uprava najavila istragu, ali da do danas nema nikakve informacije o tome dokle je ta istraga stigla.

Naša sagovornica ne gaji velike nade u temeljniju istragu.

"Iz našeg ranijeg iskustva, kada smo pre šest meseci objavili priču o tome da je gradonačelnik Beograda Siniša Mali kao direktor dve ofšor kompanije kupovao nekretnine u Bugarskoj, izostala je reakcija nadležnih institucija, tako da je moje mišljenje da ni u ovom slučaju nećemo imati nikakav epilog, u smislu postupanja nadležnih institucija", ocenjuje Bojana Jovanović.

XS
SM
MD
LG