Dostupni linkovi

Rusija slavi Dan pobede nad fašizmom


Predsednici Rusije Vladimir Putin i Kazahstana Nursultan Nazarbaev uz veterane na paradi povodom Dana pobede nad fašizmom u Moskvi

Rusija danas slavi 71. godišnjicu pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu, uz tradicionalnu vojnu paradu na moskovskom Crvenom trgu i drugim gradovima i obraćanje predsednika države Vladimira Putina naciji.

Vojna parada u Moskvi počinje u 10 sati po moskovskom vremenu, a očekuje se učešće 10.000 ljudi.

Biće predstavljeno 135 vrsta vojne tehnike, a iznad grada će leteti 71 vojni avion i helikopter.

Putin će se obratiti na paradi, a zajedno sa njim na Crvenom trgu biće i premijer Dmitrij Medvedev.

Posle parade, ruski predsednik će se pridružiti vetaranima rata i položiti cveće na spomenik Neznanom junaku, odajući poštu poginulima, prenosi Tas s .

I ove godine ulicama grada će proći Besmrtni puk.

Ta ceremonija, tokom koje učesnici nose fotografije članova poradoca koji su učestovovali u ratu, poznata je pod nazivom Besmrtni puk.

Ona je prvi put održana 2012. u Tomsku, a već 2014. godine u 500 gradova u sedam zemalja.

Ove godine biće održana i u Beogradu u organizaciji ambasade Rusije, ali u još 50 zemalja.

Drugi svetski rat u Evropi okončan je 9. maja 1945. godine, kada je kapitulirala je nacistička Nemačka.

U Berlinu je nešto posle posle ponoći 8. maja, odnosno prvih minuta 9. maja 1945. bezuslovnu kapitulaciju Nemačke potpisao feldmaršal Vilhelm Kajtel.

U ime Sovjetskog Saveza potpisnik je bio maršal Georgij Žukov, a u ime zapadnih saveznika britanski vazduhoplovni general Artur Teder.

Time je formalno završen Drugi svetski rat u Evropi, ali su ostaci nemačkih trupa, i njihovih saveznika, još nekoliko dana pružali otpor, između ostalih i u Jugoslaviji (do 15. maja).

XS
SM
MD
LG