Dostupni linkovi

Pjongjang proteruje novinara BBC


Zgrada medijske kuće BBC u Londonu, ilustrativna fotografija

Novinar britanske stanbice Bi-Bi-Si, uhapšen u petak, biće proteran iz Severne Koreje zbog navodnog vređanja dostojanstva te zemlje, prenosi AP.

Američka agencija naovodi da su vlasti Severne Koreje pozvale veći broj stranih medija da prate Kongres vladajuće Radničke partije, inače prvi u poslednjih 36 godina.

Novinar Rupert Vingfild Hejz je trbalo da otputuje u petak nakon što je pratio grupu lauerata Nobelove nagrade na putu po Severnoj Koreji, ali je na aerodromu priveden i saslušan.

Generalni sekretar severnokorejskog Nacionalnog komiteta za mir rekao je da je novinar u svojim izveštajima izvrtao činjenice i "pisao loše o sistemu i rukovodstvu zemlje".

On je dodao da je Vigfild Hejz napisao izvinjenje, ali da će danas biti proteran i da mu više nikad neće biti dozvoljen ulazak u zemlju.

Bi-Bi-Si je saopštio da je Vigfild Hejz priveden u petak zajedno sa producentom Marijom Birn i kamermanom Metjuom Godardom i da su svi odvedeni na aerodrom u Pjongjangu.

AP navodi da se u prestonoci Severne Koreje nalazi oko 100 stranih novinara povodom Kongresa, ali da oni zapravo nemaju mogućnost da prate izlaganja delegata, već da ih vlasti vode u obilazak odabranih lokacija po gradu i okolini.

XS
SM
MD
LG