Dostupni linkovi

Kozarska Dubica: Godišnjica stradanja u „Donjoj Gradini“


U “Spomen-području Donja Gradina” u Kozarskoj Dubici obeležena je 71 godina od stradanja žrtava zločina u koncentracionom logoru Jasenovac i njegovom najvećem stratištu Donjoj Gradini.

Manifetaciji je prisustvovao predsednik Srbije Tomislav Nikolić čiji su domaćini predsednik i premijerka bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska Milorad Dodik i Željka Cvijanović.

Tomislav Nikolić izjavio je rekao da se žrtve genocida, kako se izrazio, u koncentracionom logoru Jasenovac i njegovom najvećem stratištu Donjoj Gradini ne smeju zaboraviti. Nikolić je rekao da je ljudski i hrišćanski oprostiti, a da je sveta obaveza pamtiti ih i sećati se.

"Naš oproštaj nije teško zaslužiti - mi od današnje Hrvatske ne tražimo da nas voli ako to ne ume - dovoljno je da pokaže da želi da uzvrati prijateljstvo koje joj nudimo ", rekao je Nikolić na obeležavanju Dana sećanja u Donjoj Gradini.

Milorad Dodik, predsednik republike Srpske, poručio je da je vreme u Donjoj Gradini stalo pre 71 godinu što predstavlja opomenu na jedan od najtragičnijih događaja u novijoj srpskoj istoriji. Dodik je u delu obraćanja govorio i o republici Srpskoj.

"Poštujemo Dejtonski sporazum i Ustav Bosne, vratite nam našu autonomiju i nećemo ništa više", rekao je Dodik.

Vence je položila 21 delegacija - predsednici Srbije i Republike Srpske, predstavnici dve vlade, preživeli logoraši, boračka udruženja, kao i ambasadori, među kojima i predstavnici Izraela i Nemačke.

Logor Donja Gradina oformljen je 1942. godine u sistemu logora Jasenovac, a bio je aktivan sve do završetka Drugog svetskog rata 1945. godine i sloma Nezavisne države Hrvatske.

XS
SM
MD
LG